BLIŽE OD SATELITA?

Veliki asteroid u ožujku će za dlaku promašiti Zemlju

09.02.2016 u 16:15

Bionic
Reading

Za manje od mjesec dana, 5. ožujka, asteroid dvostruko veći od onoga koji je 2013. eksplodirao nad Sibirom proletjet će kraj Zemlje, a nepreciznost predviđanja mogućih udaljenosti unutar kojih će se to dogoditi, kao i najbliža moguća putanja po kojoj bi mogao proletjeti, kod mnogih bi mogli izazvati ozbiljnu nervozu

Naime, astronomi tijelo nazvano 2013 TX68 prate tek nekoliko godina pa su parametri prolaska njegove putanje nedovoljno poznati, a prozor mogućnosti dosta široko otvoren – kreće se od samo 17.000 kilometara, što je bliže od geostacionarnih satelita, do čak 14 milijuna kilometara. Ako se ostvari donja moguća granica, bit će to najbliži unaprijed identificirani prolet asteroida u povijesti.

Stručnjaci ipak ističu da razloga za paniku nema jer su isključili mogućnost sudara. Isto tijelo prije dvije godine proletjelo je kraj Zemlje na sigurnoj udaljenosti od dva milijuna kilometara. Kada se ponovno vrati 28. rujna 2017. postojat će malena vjerojatnost udara od jedan naprama 250 milijuna koja će u kasnijim posjetima 2046. i 2097. biti još manja.

'Vjerojatnost sudara u svima trima budućim proletima previše je malena da bi predstavljala ozbiljan razlog za zabrinutost', rekao je Paul Chodas, voditelj NASA-inog centra za istraživanje NEO-a, potencijalno opasnih objekata koji prolaze blizu Zemlje.

'Vjerujem da će sva buduća promatranja samo smanjiti ove vjerojatnosti, dodao je.

Promjer asteroida 2013 TX68 procijenjen je na oko 30 metara. Kada bi eventualno ušao u atmosferu eksplodirao bi energijom oko dva puta većom od one u kojoj se raspao Čeljabinsk koji je porazbijao stakla, oštetio 7.200 građevina, srušio nestabilne krovove kuća i ozlijedio gotovo 1.500 ruskih građana. To znači da bi eksplodirao energijom oko 40 do 60 puta većom od eksplozije atomske bombe u Hirošimi.

Mada smo ovaj puta sigurni, dolazak 2013 TX68 jasno pokazuje koliko je važno razviti kvalitetan sustav koji bi pratio NEO-e i raznim tehnikama otklanjao prijetnje onih koji bi mogli biti opasni za život na Zemlji.