KARADŽIĆ TVRDI

Velike sile krive su za rat u BiH

26.08.2009 u 16:03

Bionic
Reading

'Velike sile' isplanirale su rat u BiH kako bi ostvarile 'svoje imperijalističke ciljeve', tvrdi bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić koji se nalazi u pritvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) gdje čeka suđenje za ratne zločine, javljaju agencije

'Velike su sile predvidjele raspad Jugoslavije i rat u BiH puno prije nego što sam ja ušao u politiku. Njihove vojne obavještajne službe su potaknule događaje koji su slijedili...rat u Bosni je primjer kako su neke zemlje upotrijebile i zloupotrijebile jednu malu naciju za ostvarenje svojih imperijalističkih težnji', objašnjava Karadžić u pisanim odgovorima novinarima agencija France Presse i Associated Press.'Namjera mi je sve to otkriti na suđenju', poručuje Karadžić.

Također je priznao da je trenutno u potrazi za dokazima koji bi potkrijepili njegovu tvrdnju da je SAD zatvorio oči pred isporukama oružja bosanskim muslimanima iz Irana, čime se kršio UN-ov embargo na oružje. Karadžić time želi dokazati da su Srbi tijekom cijelog sukoba bili primorani na samoobranu.

Karadžić tvrdi da je SAD izravno opskrbljivao muslimane oružjem, a da je iransko oružje stizalo u ruke boraca Armije BiH preko Hrvatske, uz potporu tadašnjeg američkog veleposlanika Petera Galbraitha.

Karadžić u svojim pisanim odgovorima nije posvetio niti retka pitanjima vezanima uz 13-godišnji bijeg i skrivanje, odnos s vojnim zapovjednikom bosanskih Srba Ratkom Mladićem i društvene kontakte u pritvorskoj jedinici u Den Haagu.