RAZOČARANI AMERIKANCI

Velike nade u Obamu blijede pred stvarnošću

22.07.2009 u 07:41

Bionic
Reading

Velike nade i optimizam koji su vladali SAD-om prvih mjeseci predsjedništva Baracka Obame ubrzano blijede i ustupaju mjesto gruboj stvarnosti, pokazali su u utorak rezultati ispitivanja agencije Associated Press i Gfk-a.

Anketa je pokazala kako većina Amerikanaca ponovo misli da zemlja ide u krivom smjeru, nakon duljeg razdoblja u kojem ih je više smatralo da je na dobrom putu.

Obama još uvijek ima solidnu stopu odobravanja od 55 posto, bolju od Billa Clintona i približno istu kao George W. Bush nakon prvih šest mjeseci u Bijeloj kući, no rastu sumnje može li uspjeti u provedbi nekih od svojih glavnih prioriteta.

Ispitivanje je također otkrilo rašireno mišljenje da Obama nastoji prebrzo riješiti previše stvari.

Broj ispitanih koji misli da Obama može značajnije poboljšati gospodarstvo pao je za 19 postotaka od euforičnih dana prije njegove inauguracije. Slično je s očekivanjima o otvaranju radnih mjesta. Značajno je opao i broj Amerikanaca koji misle da Obama može smanjiti proračunski deficit, povući američke snage iz Iraka i popraviti ugled SAD u svijetu, s padom od najmanje 15 postotaka u svim tim kategorijama.

Kod reforme zdravstvenog sustava, ključnog prioriteta za Obamu, nade u uspjeh smanjene su za šest postotaka.

Problemi s kojima se Obama suočava na domaćem i međunarodnom planu su ogromni, a mogućnost da za to krivi svog prethodnika sve je manja.

Pred njim su izazovi porasta nasilja u Iraku i sve većih američkih gubitaka u Afganistanu.

Nezaposlenost je sa 7,6 posto u siječnju narasla na 9,5 posto u lipnju, uz očekivani daljni rast u drugoj polovici godine.

Gotovo četiri posto vlasnika kuća u SAD je u postupku ovrhe, a dodatnih osam posto kasni s otplatom hipotekarnih kredita najmanje jedan mjesec, što je najveći postotak od Velike depresije 1930-ih.

Oko najavljene reforme zdravstvene skrbi, koja treba riješiti problem 47 milijuna Amerikanaca bez osiguranja i smanjiti cijene zdravstvene zaštite, vlada velika neizvjesnost, a oporbeni republikanci potiču zabrinutost građana, nazivajući tu reformu "socijalizmom" i "skupim eksperimentom".

Svi ti čimbenici smanjuju očekivanja koja prate mladog predsjednika SAD-a.

Broj ispitanih koji misli da je realno očekivati značajno poboljšanje gospodarskog stanja u prvoj godini Obamina mandata pao je sa 27 posto u siječnju, na 16 posto u srpnju.

Obama osobno i dalje uživa naklonost, ali se i tu bilježi pad. Oko dvije trećine ispitanih misli da razumije probleme običnih Amerikanaca, prema 81 posto u siječnju. Snažnim vođom smatra ga 69 posto ispitanih, prema 78 posto prije inauguracije.

Stopa odobravanja smanjuje se i za Kongres, za šest postotaka na 32 posto.

Sveukupno, broj ispitanih koji misli da zemlja ide u krivom smjeru dostigao je 54 posto, prema 46 posto u lipnju.

Ispitivanje AK/Gfk potvrdilo je trend gubitka potpore za Obamu kod neovisnih birača. Dok mu je stopa odobravanja ukupno pala devet posto, kod neovisnih birača to iznosi 20 posto. Povećeni broj onih koji misle da SAD ide u krivom smjeru, većinom čine demokrati i neovisni.

Nezadovoljstvo među neovisnim biračima raste vezano uz Obamino rješavanje niza pitanja, uključujući gospodarstvo, poreze, nezaposlenost, zaštitu okoliša i druga.

Ispitivanje je od 16. do 20. srpnja provela tvrtka GfK Roper Public Affairs & Media, telefonski na uzorku od 1,006 odraslih diljem SAD-a, uz moguće odstupanje od 3,1 posto.