sjeverno porajnje i vestfalija

Velika zbrka nakon što je najmnogoljudnija njemačka pokrajina ukinula obvezu nošenja maski na nastavi

02.09.2020 u 12:25

Bionic
Reading

Od 1. rujna u njemačkoj pokrajini Sjevernom Porajnju i Vestfaliji više nije obvezno nošenje maske za vrijeme školske nastave. Odluka je izazvala žestoke reakcije

U najmnogoljudnijoj pokrajini Njemačke obveza nošenja maske je ukinuta početkom mjeseca. Ministrica obrazovanja Yvonne Gebauer tvrdi da je početak škole bio uspješan i da se zato propisi mogu ublažiti. Međutim, mnogi su kritični prema ovoj odluci, javlja DW.

Yvonne Gebauer javnost uvjerava je da je ovaj korak moguć zato što je broj infekcija od početka školske godine u padu.

'Ovu odluku podržava veliki dio stanovništva', tvrdi ona.

Gotovo 98 posto škola u Sjevernom Porajnju i Vestfaliji trenutno nastavu drži u školama, 'face to face', a ne online. Samo su tri škole potpuno zatvorene.

  • +12
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia

Držanje udaljenosti od 1,5 metra u učionicama je gotovo nemoguće. Mnogi, uključujući predsjednika udruženja učitelja Heinz-Petera Meidingera, zato smatraju da je potrebno nositi masku na satu. Pojedinačne škole odlučile su zadržati obvezu nošenja maske. Mnogi roditelji podržavaju ovu odluku.

Udruženje pedijatara smatra da je nošenje maske posebno važno za nastavnike. Udruženje tvrdi da učitelji često postaju takozvani 'superspreaderi' jer kroz svoj glasan govor šire veliki broj aerosola. Pri tome se mora uzeti u obzir da se oni dosta kreću, odnosno odlaze u različite prostorije, jer predaju različitim razredima i školske odmore provode u zbornici.