pitamo vas

Velika tportalova anketa: Trebaju li nam novi izbori ili preslagivanje Vlade?

02.05.2017 u 21:06

Bionic
Reading

Drugi brak HDZ-a i Mosta pukao je brzo i efektno, baš kao i prvi. Vladu Tihomira Oreškovića koštale su afere koje su se vezale uz Tomislava Karamarka i Inu, dok Vladu Andreja Plenkovića skupo košta kriza u Agrokoru i ministarska pozicija Zdravka Marića, bivšeg zaposlenika te tvrtke. Tportal vas u anketi pita - jeste li za nove parlamentarne izbore ili preslagivanje Vlade pod Plenkovićem

Nešto više o sudbini klimave Vlade moglo bi se znati već u četvrtak kada bi se u Saboru trebalo glasovati o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću. 

Ako Most, SDP i ostali oporbenjaci prikupe 76 zastupnika za smjenu ministra financija, vrata za nove izbore zapravo su u potpunosti otvorena. Ne ostvarili li se taj naum, Plenković će Saboru predstaviti nove kandidate za ministre, koje također treba potvrditi 76 ruku. Trebaju li nam novi parlamentarni izbori ili preslagivanje Vlade - presudite vi u tportalovoj anketi: 

Hrvatski sabor će u srijedu nastaviti sjednicu raspravom o SDP-ovom prijedlogu opoziva ministra financija Zdravka Marića, dok je glasovanje o toj točki predviđeno za četvrtak. Klub zastupnika SDP-a podnio je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, a taj je prijedlog svojim potpisima podržalo 46 saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage i HSU-a.

U prijedlogu za opoziv SDP navodi kako je ministar financija Marić prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala, te zaključuju da sama ta činjenica znači kako se Marić u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa treba izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern Agrokor.

Neslužbeno se doznaje HDZ u slučaju opoziva Marića navodno planira da se novi izbori održe zajedno s drugim krugom lokalnih izbora. Također, prema neslužbenim informacijama RTL-a, ako se Marića opozove s ministarskog mjesta predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov planira napraviti stanku od dva tjedna i raspustiti Sabor prije rasprave o svom opozivu.