LEŽALJKE, SUNCOBRANI I KONCESIJE

Velika rasprava u Splitu: Napokon se uvodi red na plažama?

31.07.2017 u 13:26

Bionic
Reading

Puna dva mjeseca prije najavljenog roka i na inicijativu četvero vijećnika stranke Pametno, koji su prikupili dovoljan broj potpisa, sazvana je prva radna sjednica Skupštine Splitsko-dalmatinske županije na kojoj se raspravljalo o načinu korištenja javnih plaža pod koncesijom. Gorućom temom u Dalmaciji, gdje buja nezadovoljstvo građana zbog sve očitije okupacije javnog prostora, nereda te bahatosti dosadašnjih koncesionara, vijećnici su se bavili sve do poslijepodnevnih sati - da bi odluka na koncu bila odgođena za rujan

Županijske službe pripremile su pravilnik o koncesijama, koji je pročelnik Stipe Čogelja najavio za tportal još prošle godine: po njemu su svi koncesionari dužni izraditi plan korištenja područja pod koncesijom u kojemu će detaljno opisati sve aktivnosti, ali i dati precizan prikaz smještaja rekvizita, objekata, sredstava za iznajmljivanje, koridora za pristup pješaka, vozila, plovila i interventnih službi. Izričito je zabranjeno onemogućavanje pristupa građanima na svim plažama, dok ležaljke smiju zauzimati maksimalno 40 posto koncesionirane površine i ne smiju ometati prolaz i slobodno korištenje plaže.

  • +3
Rasprava o Pravilniku o koncesijama u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Količine rekvizita koji se iznajmljuju i prostor na kojemu se iznajmljuju određeni su ugovorom o koncesiji, postavljeni prema planu korištenja i moraju biti uredno sklopljeni i složeni na skladišnom mjestu sve do početka zahtjeva za korištenjem od strane gostiju', stoji između ostalog u pravilniku koji bi trebao razveseliti kupače na dalmatinskim plažama. Ipak, isti dokument predvidio je i jednu iznimku: ukoliko se ležaljke i suncobrani 'ne mogu sklopiti na jednom mjestu', uz dozvolu županijskog povjerenstva mogu se rasporediti po plaži, s time da moraju imati koridore za nesmetan pristup i boravak uz more, kao i dovoljan prostor za prolaz između redova te između svake ležaljke. Ovaj članak uzbunio je oporbu iz Pametnog, koja u jednom od svojih deset amandmana zahtijeva njegovo brisanje i uklanjanje svih dvosmislenosti.

Oporba iz Mosta je, s druge strane, zahtijevala da se pravilnik ne usvoji na današnjoj sjednici, nego da se ide na drugo čitanje negdje u rujnu - pogotovo jer se na postojeće koncesionare on ionako ne bi primjenjivao u roku kraćem od 60 dana.

'Potrebno je napraviti cjeloviti dokument kojega nećemo mijenjati svako malo. Ne trebamo se bojati javnosti niti žuriti, imamo vremena do iduće sezone', poručio je Ante Čikotić iz Mosta i ponovno zatražio veću uključenost lokalne zajednice u cijeli proces. Njegova stranačka kolegica Ivana Ninčević Lesandrić upozorila je da registar koncesija ne funkcionira već pet godina.

Predloženi pravilnik Splitsko-dalmatinske županije odnosio bi se samo na plaže pod koncesijom, a njih je tek stotinjak, pa se tražilo da se proširi i na one na kojima su izdana tek privremena i jednogodišnja 'koncesijska odobrenja'. Zahtijeva se i da se na svakoj plaži obavezno postavi info pult s jasnim grafičkim prikazom, kako bi građani u svakom trenutku znali koja su njihova prava i kako bi se spriječile manipulacije koncesionara, te da se za u slučaj kada se krši ugovor o koncesiji on 'mora', a ne 'može raskinuti'.

'Sve formulacije pravilnika trebaju biti jasne i nedvosmislene. Trebaju jasno iskazati obaveze korisnika koncesija i koncesijskih odobrenja, kao i davatelja koncesije. Ako u ugovoru stoji da mogu koristiti 12 kvadrata, onda to treba biti 12 kvadrata a ne, kao na Žnjanu, 100 kvadrata. Jedino takvim, jasnim, tumačenjem ovog pravilnika ion će se moći primjenjivati na sve korisnike jednako, bez iznimki i povlastica, a da građani pritom svoj ručnik na plaži stave gdje žele', najavio je uoči rasprave vijećnik Pametnog Ante Renić.

Za izdavanje koncesija na plaže i praćenje njihove provedbe Splitsko-dalmatinska županija osnovala je sedmeročlano povjerenstvo u kojemu će sjediti i predstavnici vladajućih i oporbenih vijećnika, lučke kapetanije, Sveučilišta u Split, udruga koje se bave pomorsko-prometnom tematikom te jednog predstavnika općine ili grada na čijem području se plaža nalazi. Miro Bulj (Most) iznio je da se kod koncesija radi o 'kriminalu do neba' i da su preko njih nestale milijarde kuna. HDZ-ovci su uzvraćali da je 'sve transparentno', no izbjegavali su raspravu o povlačenju donedavnog župana Zlatka Ževrnje zbog afere oko Zlatnog rata.

Novost je i da bi od rujna lokalna komunalna redarstva bila zadužena za nadzor provođenja ugovora o koncesiji i prijavljivanje nepravilnosti, te da se Županija štiti dodatnim izjavama ili policama osiguranja. Svi novi koncesionari trebali bi dobivati ugovore po novim pravilima, dok bi postojeći imali rok od šezdeset dana za potpisivanje obvezujućeg aneksa.

Uoči same sjednice dio oporbenih vijećnika ipak je zatražio odgađanje odluke o usvajanju pravilnika o plažama, kako bi se u proces dodatno uključila zainteresirana javnost, no vladajući iz HDZ-a i HGS-a to su odbili. Ispred same dvorane prosvjedovali su članovi inicijative 'Javno je dobro', koji tvrde da se novim propisima želi 'legalizirati devastacija plaža'.

'Tražimo da se donese poseban zakon, kao za Agrokor, ne bi li naša obala dobila stečajnog upravitelja i spasilo se što se spasiti da', kazala je Maja Škaričić iz udruge Jadranska straža. prosvjednici, koji su sa sobom donijeli i plažne rekvizite, smatraju da nema potrebe za brzinom jer će se o zakonima o pomorskom dobru u Saboru raspravljati tek ove jeseni.

Na koncu je HDZ promijenio mišljenje i ipak je usvojen Mostov prijedlog o odgodi do rujna, do kada će se proanalizirati preko dvadeset oporbenih amandmana. Čekat će se i novi prijedlozi Mosta.

'Možda će moj prijedlog o odgodi pripomoći da se gospodin Bulj ne javi za riječ. Županijske službe su se pripremile za sva 23 amandmana, svi su dobro analizirani. Predlažem da do rujna primimo i mostove amandmane u drugom čitanju. Želim da tada budemo spremni i da se na plažu Bol odemo slikati zajedno. Želimo ići do kraja, pričekat ćemo i amandmane da sve bude do kraja transparentno', zaključio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.