BRANITELJSKE UDRUGE O PRESUDI GENERALIMA

Velika opasnost za destabilizaciju Hrvatske masovnim prosvjedima?

05.04.2011 u 13:02

Bionic
Reading

Kao i nakon uhićenja Tihomira Purde, braniteljska je populacija razjedinjena i oko reakcija na presudu hrvatskim generalima koja se očekuje 15 travnja. 18 krovnih udruga iz Domovinskog rata tako poziva na rješavanje problema preko institucija te kritizira one koji su najavili prosvjede dan nakon presude

'Mi očekujemo oslobađajuću presudu, nas zanima kako će se hrvatske institucije ponašati ako generali budu osuđeni', rekao je na konferenciji za medije u utorak Ivan Pšenica, predsjednik Udruge zatočenih i nestalih branitelja. Stoga su udruge uputile pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Berbiću da organizira posebnu sjednicu prije presude generalima na kojoj bi se raspravljalo o Deklaraciji o Domovinskom ratu, koja je sada, smatra Pšenica, samo mrtvo slovo na papiru.

'Danas više nego ikada potrebna je rasprava s obzirom da postoji velika opasnost za destabilizaciju RH kroz masovne prosvjede', stoji u pismu Bebiću.

U slučaju osuđujuće presude generalima, udruge u sastavu Hvidre ne misle izaći na ulice te se pitaju hoće li svi biti optuženi zbog zločinačkog pothvata. Pojašnjavaju da nije riječ samo o Gotovini, Čermaku i Markaču, već o stotinama branitelja koji su po hrvatskim zatvorima.

Predstavnici udruga kritizirali su suzdržano ponašanje predsjednika Ive Josipovića te dvostruke kriterije koje ima prema žrtvi i agresoru. 'Dok Srbija najavljuje dijeljenje odličja zaslužnima u agresiji na Hrvatsku i BiH, predsjednik Josipović odličja oduzima braniteljima', istaknula je Slavica Hruškar, predsjednica Udruge 'Nezavisni dragovoljci hrvatske'.

Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata prozvali su Petra Janjića Tromblona da omalovažava ostale branitelje, ali i Željka Sačića, koji organizira prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića dan nakon haške presude, tvrdeći da je riječ o politizaciji.