'KRŠĆANSKA DRŽAVA'

Velika Britanija uvodi 'patriotski' test!

03.07.2012 u 10:23

Bionic
Reading

Umjesto ljudskim pravima i praktičnim savjetima za svakodnevni život, test za nove Britance bavit će se povijesnim bitkama, poviješću monarhije i recitiranjem nacionalne himne

Od jeseni, standardni test koji moraju polagati svi migranti koji apliciraju za britansko državljanstvo, imat će posve novi sadržaj. Naime, aktualni test koji se dosad uglavnom sastojao od niza praktičnih pitanja o životu u Velikoj Britaniji i koji godišnje polaže oko 80.000 ljudi, konzervativna vlada očito drži nedovoljno patriotskim, točnije nedovoljno 'tipično britanskom'.

Tako će po novom scenariju test, koji je osmislila ministrica unutarnjih poslova Theresa May, 'u čijem je središtu britanska kultura i povijest', imati za cilj omogućiti migrantima 'da bolje razumiju britanski način života te da se integriraju u društvo'.

Konkretno, prema prvoj verziji koju je objavio Sunday Times, budući Britanci trebali bi napamet poznavati prvu kitice nacionalne himne 'God Save the Queen'. Zatim, moglo bi se ih ispitati o povijesnim ličnostima, kao što su Winston Churchill, vojvoda od Wellingtona, Alexander Fleming, o opusima književnika Williama Shakespearea i lorda Byrona, o glazbi Beatlesa i Rolling Stonesa (Sex Pistolsi su dakako izostavljeni) te o raznim izumima britanske nacije.

Novi profil testa logično traži reviziju stare verzije. Tako će se ukinuti dosadašnji dijelovi testa koji su se ticali socijalne pomoći, zakona o ljudskim pravima i Europske unije što pak zgodno koincidira sa svježom najavom premijera Davida Camerona koji je najavio mogući referendum o EU.

Inače, u novom patriotskom zamahu britanske vlade zanimljivo je primijetiti kako se zemlja opisuje kao 'povijesno kršćanska' što se kasnije precizira izjavom da 'nijedan radikalizam nije dobrodošao'.

Habib Rahman iz Vijeća za imigrante smatra da se radi o 'novoj mjeri koja ima za cilj ograničiti useljavanje u Veliku Britaniju'. Autor još važećeg udžbenika za imigrante sir Bernard Crick bio je već 2006. pod pritiskom tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Davida Blunketta da u test uključi pitanja iz povijesti zemlje, no odbio je.

Kako je sam izjavio, odbio je 'kako iz načela, tako i zbog praktičnih razloga: bi li se moglo sastaviti ijedan test za imigrante koji 80 posto naših građana ne bi bilo u stanju riješiti?'.

Dnevnik Guardian osmislio je, u kontekstu buđenja patriotskog duha, i vlastiti prigodni test u kojem se čitatelje traži da primjerice dopune stihove pjesama Smithsa i Sex Pistolsa, no i da kronološki poredaju Shakespearove drame. Naputak je sljedeći: svima onima koji točno ne riješe barem deset od ponuđenih petnaest pitanja savjetuje se da vrate britanski pasoš.