RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Velika Britanija ukida 'muža' i 'ženu'

17.03.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Konzervativna vlada Davida Camerona odlučila je uvesti bračnu ravnopravnost istospolnih parova, što podrazumijeva, kako otkriva jedan dokument vlade, promjenu natpisa na službenim formularima. Tako će se na pojedinim formularima umjesto riječi 'muž' i 'žena' naći izrazi 'partner' i 'partnerica'

Bez obzira na protivljenje Anglikanske crkve, britanski premijer David Cameron nastavlja s realizacijom svojih planova za uvođenje bračne ravnopravnosti za istospolne parove. Cameron je na konferenciji svoje Konzervativne stranke u listopadu prošle godine održao govor u kojem je zaključio da 'gej brak podržava ne unatoč tome što je konzervativac, nego baš zbog toga'.

Nakon toga je njegova vlada, unatoč protivljenju manjine unutar britanskih torijevaca, krenula s izradom studija, dokumenata i serijom konzultacija čiji bi konačni rezultat trebala biti bračna ravnopravnost istospolnih parova u Engleskoj i Walesu.

U međuvremenu su u javnost pušteni i neki vladini dokumenti na temu bačne ravnopravnosti, u kojima se može pročitati da će na manjem boju službenih fomulara riječi 'muž' i 'žena' biti zamijenjene s 'patner' i 'partnerica'. Riječ je o formularima koji se tiču područja emigacije i socijalnih prava, a razlog njihove izmjene jest da se izbjegne konfuzija, kako kaže britanska vlada. Gej aktivisti, pak, ističu da žele da riječi 'muž i 'supruga' ostanu na većini dokumenata, pa je Ben Summeskill – iz najveće britanske gej udruge – naglasio da je 'strah o nestanku muževa i žena neutemeljen', te da se i ljudi u istospolnim parovima žele tako nazivati.

U međuvremenu su započele 12-tjedne konzultacije o bračnoj ravnopravnosti, tijekom kojih će javnost imati priliku svoje stavove i ideje iznijeti u velikoj online anketi koju organizira britanska vlada. Cilj je izglasati zakon koji će istospolnim parovima omogućiti ravnopravan tretman kada je riječ o braku prije 2015. godine, kada su sljedeći parlamentarni izbori u Britaniji.