MERKOZY I ELITNI KLUB EUROZONE

Velika Britanija traži od veleposlanika da se pripreme za krah eura

27.11.2011 u 11:51

Bionic
Reading

Britanska veleposlanstva dobila su obavijest iz svoje zemlje da se pripreme za kolaps eura i raspad eurozone, piše britanski Telegraph, a vodeći europski mediji prenijeli su vijest da Angela Merkel i Nicolas Sarkozy planiraju novi dogovor s ostalim zemljama članicama eurozone kojim bi se Europsku središnju banku potaklo da smanji krizu valute, prenosi Večernji list

Britanski ministri dobili su diskretno upozorenje da je raspad eura, koji je do jučer bio nezamisliv, sada itekako moguć, a veleposlanici se pripremaju da bi pomogli svojim državljanima u inozemstvu u slučaju propasti banaka pa čak i u slučaju da izbiju neredi na cestama zbog dužničke krize.

Britansko ministarstvo financija već je ranije ovog mjeseca potvrdilo da se ozbiljno priprema za kolaps eurozone. Viši dužnosnik ministarstva je otkrio da je britanska vlada zabrinuta, rekavši da sad itekako razmišljaju o tome da je raspad eura samo pitanje vremena.

Ministarstvo vanjskih poslova već je dalo upute svojim veleposlanstvima da se počnu pripremati za najcrnje scenarije koji uključuju prosvjede, nerede i socijalne nemire u gradovima diljem EU. Dobili su i instrukcije kako pomoći desecima tisuća Britanaca u slučaju financijskog sloma zbog kojeg ne bi mogli doći do svog novca u bankama.

S obzirom na grčko iskustvo, Britanci vjeruju da bi slični neredi mogli pogoditi i druge metropole ako propadne euro, piše Večernji list

Najcrnji scenariji predviđaju da bi u slučaju da padnu pojedine vlade u eurozoni, propale i pojedine banke, što bi izazvalo potpuni kaos. Neki analitičari smatraju da bi time povukli i raspad čitavog financijskog sistema, koji bi u propast povukao i mnoge tvrtke koje ovise o kreditima banaka, a i pojedine britanske banke se pripremaju za najgori scenarij.

Tajni plan: Merkozy osniva elitni klub eurozone

Vodeći europski mediji prenijeli su vijest da Angela Merkel i Nicolas Sarkozy planiraju novi dogovor s ostalim zemljama članicama eurozone kojim bi se Europsku središnju banku potaklo da smanji krizu valute.

Nezadovoljne sporošću i otezanjem većine članica eurozone pri donošenju konsenzusa za usvajanje europskog pakta o financijskoj stabilnosti, Njemačka i Francuska razradile su tajni plan o osnivanju ekskluzivnog financijskog eurokluba.

Prema tvrdnjama Welt am Sonntaga, njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Sarkozy dogovorili su formiranje kluba 'odgovornih članica eurozone', koji će biti ograničen na samo neke od zemalja EU.

Francuska i Njemačka planiraju novi dogovor o regulaciji proračunske politike kako bi uvjerile Europsku središnju banku (ECB) da odobri kupnju državnih dionica tih zemalja. Angela Merkel i Nicolas Sarkozy žele Europsku središnju banku potaknuti da snažnije intervenira i pokuša razriješiti ili smanjiti krizu valute.

Welt am Sonntag piše kako članice eurozone trebaju međusobni konsenzus oko novog Pakta o stabilnosti da bi se uspostavila proračunska disciplina koja bi se mogla primjenjivati već početkom sljedeće godine. Bio bi to svojevrsni kompromis s obzirom da bi promjene koje su potrebne za mijenjanje postojećih ugovora Europske unije tražile previše vremena.

Slično kao i Šengenski ugovor koji omogućava slobodno kretanje ljudi unutar granica država članica EU, tako bi i reformirani Pakt o stabilnosti trebao točno definirati i kontrolirati strogo određena pravila te kontrolu proračunskog manjka pojedinih nacionalnih budžeta.

Iako je Europska središnja banka institucija koja ne može direktno financirati posrnule budžete pojedinih članica EU-a, od kolovoza ove godine kupovala je talijanske i španjolske dionice na otvorenom tržištu, ali taj potez nije pomogao da se ekonomije tih zemalja izvuku iz krize.