UNATOČ GLASINAMA

Velika Britanija snažno zagovara ulazak Hrvatske u EU

13.05.2011 u 15:37

Bionic
Reading

'Ujedinjeno Kraljevstvo je snažan zagovaratelj hrvatskog pristupanja Europskoj uniji i kao što je ministar za Europu David Lidington rekao u govoru u Haagu 9. ožujka, radujemo se tome što ćemo Hrvatskoj vrlo skoro moći poželjeti dobrodošlicu u EU', poručili su nam iz veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva u Zagrebu na pitanje kakav je njihov stav na to što ih se u domaćim i stranim medijima često stavlja u kontekst zemlje, uz Nizozemsku, koja neprestano postavlja dodatne zahtjeve kada je riječ o hrvatskom pristupanju EU

Kopenhaški kriteriji

Kopenhaški kriteriji su pravila koja definiraju koja je zemlja podobna pridružiti se Europskoj uniji. Godine 1993, nakon zahtjeva bivših komunističkih zemalja za članstvo u EU, Europsko vijeće donijelo je tri glavna kriterija koja države kandidatkinje moraju zadovoljiti ako žele postati članicama: politički kriterij - stabilnost institucija koje osiguravaju demokraciju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i prava manjina i prihvaćanje političkih ciljeva EU; gospodarski kriterij - postojanje djelotvornog tržišnog gospodarstva te sposobnost tržišnih čimbenika da se nose s konkurentnim pritiscima i tržišnim zakonitostima unutar EU i pravni kriterij - usvajanje cjelokupne pravne stečevine EU.

Kako nam je odgovorio Bernard Vrban, šef Ureda za komunikacije veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva u Zagrebu, EU zahtijeva da svaka nova članica ispuni kopenhaške kriterije kako bi se pridružila toj organizaciji, pa tako i Hrvatska.

Objašnjava da Ujedinjeno Kraljevstvo blisko surađuje s hrvatskim kolegama u brojnim područjima, kao što je ustroj granične policije, reforma javnih službi i reforma pravosuđa, kako bi pomoglo Hrvatskoj u zadovoljenju EU standarda.

'Cilj rada na svim našim zajedničkim projektima jest osigurati da Hrvatska uđe u EU kao snažni partner, koji će aktivno pridonijeti i unijeti dodatnu vrijednost u EU, pokazujući primjer ostalima', kaže Vrban. U veleposlanstvu Ujedinjenog Kraljevstva kažu da ih hrvatski institucionalni partneri vide kao snažnog promicatelja hrvatskog zahtjeva za članstvom u EU.

Također su naglasili da su i britanski ministar vanjskih poslova William Hague u Londonu u prosincu 2010. godine i nedavno tijekom posjeta Zagrebu tajnik za pravosuđe Ken Clark tu podršku javno iskazali i ponovili.