DEKANAT, PARKIRALIŠTE...

Velika blokada Filozofskog fakulteta u ponedjeljak

24.10.2011 u 00:57

Bionic
Reading

Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) na današnjem izvanrednom sastanku donio je odluku o blokadi studentske službe, uprave, dekanata, najveće dvorane (D7) te parkirališta fakulteta od ponedjeljka 24. listopada

Naime, kako stoji u priopćenju poslanom u nedjelju kasno navečer, iako je dekan FF-a Damir Boras nakon izvanredne sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta u petak izjavio da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine, studentska referada nakon toga po nalogu uprave nije htjela izdavati potvrde studentima koji nisu uplatili najmanje pola školarine, 'prisiljavajući tako studente da plate odmah 3 000 kuna kako bi mogli doći do svojih socijalnih prava'.

'Paradoksalno, iako je uprava obećala da će se svi moći upisati, bez obzira na to mogu li platiti školarine, tako 'upisani' studenti ne mogu doći do potvrda (za zdravsteno osiguranje, stipendije, studentski servis...), za koje je uvjet biti upisan na fakultet', napominje plenum FFZG-a.

Plenum od uprave i dekana zahtijeva trenutnu službenu odluku kojom se ukida naplaćivanje školarina studentima druge i treće godine preddiplomskog studija, te povrat novaca studentima koji su zbog pritisaka od strane uprave već uplatili pola ili cijeli iznos školarine.

'Ne odustajemo od zahtjeva za potpuno javno financiranim obrazovanjem, poručujemo upravi da nećemo dopustiti da manjak sredstava namiruje od studenata, te zahtijevamo da se novčana sredstva potrebna za održavanje nastave i hladni pogon fakulteta umjesto putem školarina, namakne iz državnog proračuna. Ne pristajemo na to da nas politikantske i oportunističke igre uprave i ministarstva skrenu s našeg puta u borbi za potpuno javno financirano obrazovanje', dodaje se u priopćenju.