KADROVSKE ROŠADE

'Velik korak za Kosor, mali za HDZ, nikakav za Hrvatsku'

29.12.2010 u 06:58

Bionic
Reading

'HDZ-u treba preobrazba puno drastičnija od one koja se početkom devedesetih dogodila između Saveza komunista i SDP-a. Ta stranka važna je za Hrvatsku i iskreno se bojim za njezinu sudbinu', smatra sociolog Dražen Lalić

Ne uspije li bivši ministar Ivan Šuker tijekom današnje sjednice Sabora za sebe isprositi mjesto predsjednika Saborskog odbora za financije, za što je unutar stranke lobirao u utorak, Jadranka Kosor odnijet će svoju prvu pobjedu u ovladavanju HDZ-om. Premda je prije gotovo osam mjeseci izjavila da čvrsto drži uzde u stranci, što je bio očito znak da oko discipliniranja vodstva odanog Ivi Sanaderu ima još dosta posla, smjena četvero ministara godinu dana prije isteka mandata dokaz je da Kosor ipak ima ambiciju počistiti sve što je moguće.

Ali i da će proces 'čišćenja' – bilo nesposobnih, bilo korumpiranih kadrova – trajati prilično dugo, biti dosta buran i imati dosta, dosta otpora. Ako se zbog smjene pobunio čak i Šuker, koji ipak ne spada u prvu ligu stranačkog vodstva, što bi tek napravio Kalmeta? Je li preobrazba HDZ-a uopće moguća i ima li za nju vremena?

Aktualno imenovanje četvero novih ministara i paralelno promaknuće dvojice novih potpredsjednika Vlade, Petra Čobankovića i Gordana Jandrokovića, pokazatelj je začetka novih odnosa snaga u stranci. Njih dvojica najsnažnije su se distancirala od Sanadera i javno iskazala vjernost Jadranki Kosor, pa ih je ona privukla još bliže sebi – a usput je i smanjila utjecaj Darka Milinovića koji bi, u suprotnom, ostao jedini HDZ-ov potpredsjednik Vlade.

Martina Dalić u kabinet ulazi jer je, iako stranačka kolegica, potpuna suprotnost Ivanu Šukeru. Vrlo jednostavno.

Davor Božinović uhvatio se Ministarstva obrane jer bi čak i za Hrvatsku bilo vrlo neozbiljno imenovati ministra obrane na rok od godine dana – pa se poseglo za 'čovjekom iz sustava'.

Branko Bačić dobio je urbanističke planove, građevinske dozvole i studije utjecaja na okoliš, golemi i unosni resor Marine Matulović-Dropulić, kao znak demonstracije moći Vladimira Šeksa. Korčulanin je, jelte, vjenčani kum HDZ-ovog 'malog prsta'.

A Jasenu Mesiću, nekad Sanaderovom 'zagrebačkom klonu', Ministarstvo kulture pripalo je jer ga nitko drugi nije htio. I da, zato što je relativno mlad.

Ostanak najčešće prozivanog ministarskog dvojca, Božidara Kalmete i Darka Milinovića, među analitičarima je već proglašen dokazom da Jadranka Kosor u ovom trenutku nema snage napraviti korjenite promjene u stranci i dokazati odlučnost u borbi protiv korupcije, no nije nemoguće da se radi o posljednjem, ultimativnom primjeru koji će se baciti pred noge Europskoj uniji. S njima u Vladi, naime, još uvijek postoji barem teoretska šansa da Mladen Bajić i Uskok jednog dana zakucaju na vrata kojeg aktualnog, a ne samo bivšeg dužnosnika.

Sociolog Dražen Lalić drži da će nakon rekonstrukcije pozicija Jadranke Kosor unutar HDZ-a u svakom slučaju biti jača.

'Za Jadranku Kosor ove promjene znače puno, za stranku su one mali napredak, a za ostatak države ne predstavljaju apsolutno ništa. HDZ je vrlo važna stranka za Hrvatsku i ja se u ovom trenutku iskreno bojim za njezinu sudbinu, pogotovo jer se u Austriji nalazi 'izvor radijacije'. Imajući u vidu loše ekonomske prognoze, mračnu atmosferu u državi i vrlo opipljivo nezadovoljstvo građana, evidentno je da Jadranka Kosor – ukoliko želi barem donekle spasiti stvari – mora napraviti puno temeljitiju reformu. Ovo danas je tek prvi val, potrebno ih je barem još nekoliko', kaže Lalić i dodaje:

'Da budemo potpuno iskreni, HDZ-u treba preobrazba puno drastičnija od one koja se početkom devedesetih dogodila između Saveza komunista i SDP-a. Pa vidite da se ministri odupiru smjeni jer su svi u strahu da će im istražitelji zakucati na vrata!'

Lalić smatra da je promjena četvrtine Vlade u svakom slučaju pozitivna te da je pozicija Jadranke Kosor njome osnažena – no ne dovoljno da bi se moglo kazati kako ona u potpunosti kontrolira HDZ. No, priznaje, očito u ovom trenutku više nije moguće.

'Premijerkin glavni problem je legitimitet, njezino imenovanje obavljeno je u sjevernokorejskoj maniri i očito je još tada trebala tražiti potvrdu na izborima. Danas, kada ima još samo godinu dana, bit će joj vrlo teško dokazati da doista želi stvoriti iskren, pošten i sposoban HDZ', zaključuje Lalić.