UPOZORENJE AMERIKANCIMA

Veleposlanstvo SAD-a: Klonite se gay prideova u Hrvatskoj

08.06.2012 u 20:40

Bionic
Reading

Pozivajući se na policijske izvore i izvještaje nevladinih organizacija, Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu upozorava američke državljane da se u subotu 9. lipnja u Splitu i 16. lipnja u Zagrebu drže podalje od centara ta dva grada. U upozorenju se navodi da bi čak i dobro čuvane demonstracije i povorke mogle postati nepredvidive i nasilne te da ih treba izbjeći

Američke državljane poziva se i da prate izvještaje lokalnih medija o eventualnom razvoju situacije i upozorenjima. Na oba skupa predviđa se veliki broj sudionika u paradi, kao i veliki broj sudionika protudemonstracija.

Posebno se naglašava de se u Splitu, zbog prošlogodišnjeg nasilja očekuju specijalne mjere sigurnosnih snaga u cilju osiguranja javnog reda. Za zagrebački skup, prema upozorenju iz američke ambasade, policija će osigurati značajnu prisutnost u centru grada. Na kraju, očekuju se i prometna ograničenja i gužve u oba grada.

Premda je upozorenje dio uobičajene rutine u radu ambasade, potreba da se upozori američke državljane na ova dva događaja sugerira dobru informiranost o visokim tenzijama, posebno pred sutrašnji splitski skup.

Stožer za obranu Rive poziva građane na 'mirnu šetnju'

Vodstvo splitskog Građanskog stožera za obranu Rive danas je pozvalo građane da za vrijeme sutrašnjeg Split Pridea izađu na Rivu u mirnu šetnju, a ne na prosvjed, jer od splitske policijske uprave nije stiglo odobrenje za održavanje javnog skupa kojeg je tražio taj stožer.

Koordinator stožera Stjepan Lozo rekao je da su članovi stožera pojedinačno odlučili da će sutra ići šetati na Rivu. Bez policijske dozvole za odražavanje njihova skupa, nemaju pravo pozivati Splićane jer bi ih time 'izložili kaznenom gonjenju'. No svatko ima pravo na pojedinačni svojevoljni dolazak ili na šetnju Rivom kao što će to učiniti članovi Stožera, rekao je Lozo.

Policijska uprava je ranije izvjestila kako prijava za javni skup Građanskog stožera nije bila blagovremeno podnesena, a osim toga ne može im se odobriti javni skup na Rivi, jer je na Rivi već ranije odobren Split pride.Lozo je danas rekao kako je MUP-u podnesen prigovor na takvo rješenje splitske PU jer, po njemu, Stožer je skup na raskrižju Marmontove ulice i Rive prijavio u zakonski predviđenom roku.

Po Lozinim riječima, Stožer nema ništa protiv homoseksualaca, jer ih oni niti ne zanimaju, ali opasnim smatra postupak ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je odredio da se parada održi na Rivi, a ne na Prokurativama kako je to odlučio Grad Split. Po Lozinim riječima ne može ministar mijenjati odluku Grada te s tim u vezi, po njemu, Ostojić krši i Europsku povelju o lokalnoj samoupravi.

'Za koga radi Ostojić. Vlada li ovdje Foreign Office ili zakoni RH?', upitao je Lozo, dodavši kako su 'okupatori koji imaju kvislinge u Splitu uvijek lomili kičmu na tom gradu'. Lozo je uvjeren da ubuduće neće biti gay parade u Splitu, jer će se 'iduće godine o tomu održati referendum'.

Plenum Filozofskog fakulteta podržao Split Pride i Zagreb Pride

Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu i ove godine aktivno staje 'uz sva nastojanja LGBTIQ populacije koja vode njihovom oslobođenju, ali i oslobađanju ovog društva od hegemonije konzervativizma koja (p)održava postojeće institucionalne i pravne okvire opresije nad onima koji se ne uklapaju u proklamirani nauk heteronormativizma'.

Studenti zahtijevaju od institucija države ne samo osiguravanje sigurnosnih uvjeta za održavanje povorki ponosa u Splitu i Zagrebu kao manifestacija otpora postojećim okvirima (što su prošle godine propustili učiniti), nego i dugoročnu promjenu tih istih sistemskih okvira u pravnom i socijalnom sustavu kako bi se konačno omogućila jednakost svih ljudi u ostvarenju socijalnih, političkih i kulturnih prava; prava na obitelj, na izražavanje emocija u javnosti, prava na rad, prava na tijelo.

Pružaju punu podršku aktivističkim kolektivima splitske i zagrebačke povorke ponosa i pozivaju sve studentice i studente da se pridruže Split Prideu i Zagreb Prideu 2012