NA CRNOM TRŽIŠTU U KUVAJTU

Veleposlanik BiH švercom alkohola zgrnuo 500.000 eura

25.02.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Tijekom svog trogodišnjeg mandata donedavni veleposlanik Bosne i Hercegovine u Kuvajtu Jasin Ravašde bavio se švercom alkoholnih pića. Kako doznaju novinari Vesti, veleposlanik je prema prvim procjenama zaradio oko pola milijuna eura na švercerskom biznisu koji je vrlo unosan, budući da je u Kuvajtu prodaja alkohola najstrože zabranjena

List Vesti piše da je u posjedu narudžbenica i faktura koje dokazuju da je bivši veleposlanik Jasin Ravašde proteklih godina, uglavnom u duty free shopovima, kupovao alkoholna pića te ih je potom preprodavao po 20 puta većoj cijeni.

VISKI, VOTKA, ŠAMPANJCI....

Naime, prema šerijatskim zakonima alkohol je u Kuvajtu zabranjen te se alkoholna pića prodaju isključivo na crnom tržištu gdje su njihove cijene astronomske. Ravašde se, kako pišu Vesti, bavio uglavnom švercom viskija Johnnie Walker, no sukladno potrebama crnog tržišta švercao je i votku, vina i skupe šampanjce

Novac koji si je uprihodio švercom poduzetni je veleposlanik uplaćivao na dva bankovna računa u Kuvajtu i jedan račun otvoren u sarajevskoj BBI banci. Uplate je za njega najčešće odrađivao njegov vozač, Indijac Lorensa Souze.

Veleposlanikovu prljavu rabotu ipak su otkrili djelatnici veleposlanstva koji su potom o svemu obavijestili Ministarstvo vanjskih poslova BiH, istaknuvši da se Ravašde švercom alkohola bavio od samog početka svog veleposlaničkog mandata. Sredinom siječnja Jasin Ravašde razriješen je dužnosti veleposlanika u Kuvajtu, a pretprošlog je tjedna Predsjedništvo BiH na tu dužnost imenovalo Senahida Bristrića.

VELEPOSLANIK UNATOČ SUMNJIVOJ BIOGRAFIJI

Ekspert za sigurnost Dževad Galijašević izjavio je novinaru Vesti da Jasin Ravašde ima vrlo sumnjivu biografiju te da je nevjerojatno da mu je bila povjerena dužnost veleposlanika.

Ravašde je navodno bio novinar, zatim savjetnik nekih federalnih dužnosnika, a predstavljao se i kao glasnogovornik u poslovima vezanim uz kuvajtske investicije u BiH.

Prema Galijaševićevim riječima, ime bivšeg veleposlanika BiH nalazi se i na popisu s imenima 700 ljudi koji su na sumnjiv način dobili državljanstvo BiH, a taj su popis, kako tvrdi, svojevremeno sastavili obavještajci NATO-a.

Prema pisanju Vesti, nikad nije utvrđeno je li Ravašde Jordanac ili Kuvajćanin, no navodno je vrlo blizak lideru SBiH Harisu Silajdžiću