SLUČAJ DAJLA

Velečasni Ilija Jakovljević vraćen na posao

09.09.2011 u 09:37

Bionic
Reading

Na mjesto kancelara Porečke i pulske biskupije vraća se vlč. Ilija Jakovljević, kojega je porečki biskup mons. Ivan Milovan morao žrtvovati u jeku sukoba u slučaju Dajla. Vijest o povratku Jakovljevića i odlasku privremenog kancelara mons. Marijana Kancijanića, objavio je Glas Istre, a očiti je znak smirivanja odnosa u Crkvi. Ponajviše na relaciji Poreč - Vatikan.

Crkveni vrh Iliji Jakovljeviću zamjerio je nastup u medijima, premda je Jakovljević jedini u cijelom slučaju baratao konkretnim informacijama i dokumentima u slučaju Dajla. Vatikan je najviše zaboljela Jakovljevićeva tvrdnja u Dnevniku HTV-a (koji je i pokrenuo lavinu), da se u slučaju Dajla radi o 'pranju novca'. Preko Apostolske nuncijature u Zagrebu i njihovih tekliča (pojedinih hrvatskih biskupa) Poreč je brzo discipliniran, ali je upravo Jakovljević u javnost uspio iznijeti ključne činjenice u slučaju Dajla, koje su otpočetka upućivale da se radi o golemoj nepravdi Porečkoj i pulskoj biskupiji te pristranosti Vatikana, koji je kroz svoje najviše dužnosnike stao na stranu talijanskih benediktinaca, dok je Poreču prijetila ovrha i bankrot.

I dok je u očima javnosti postao glavni junak, Jakovljević se morao povući iz Poreča. No ta je odluka očito bila privremena, tj. trajala je do trenutka kada je i u Vatikan shvatio da se, nakon odluke Ministarstva pravosuđa o povratu zemljišta u Dajli državi, slučaj rješava na relaciji Sveta Stolica - Hrvatska, tj. da više nije isključivo 'unutarcrkveni problem', kao što se tvrdilo u početku izbijanja afere.

Jakovljević se prvi puta u javnosti pojavio prošle subote na Trsatu, gdje je su neki primjetili da je došao zajedno s biskupom Milovanom, pa se već tada pretpostavljalo da će se Jakovljević vratiti u staru službu.

Povratak Jakovljevića u Poreč znači i mirnije dane porečkog biskupa Milovana, kojemu je prijetila smjena i već su se tražili podobni svećenici za njegova zamjenika, tj. privremenog apostolskog administratora. Također, Jakovljevićev povratak dobar je znak za sve one koji su Poreč podržavali prošlih mjesec dana, a njih je i među vjernicima te klerom i biskupima, na zadovoljstvo porečkog biskupa i istarskih svećenika, bila velika većina.