PLANIRALI UBOJSTVA I EKSPLOZIJE

Vehabije u Beogradu osuđeni zbog terorizma

08.09.2009 u 18:39

Bionic
Reading

Četveročlana skupina vehabija osuđena je u utorak na beogradskom posebnom sudu na višegodišnje zatvorske kazne zbog udruživanja radi terorizma i protuustavnog djelovanja

BEOGRAD - Kako javljaju beogradski elektronički mediji, Adis Murić i Bajram Aslani osuđeni su na po osam godina zatvora, Nedžad Bulić na sedam, a Enes Mujanović na četiri godine zatvora.

Predsjedatelj sudskog vijeća Milan Ranić, obrazlažući presudu, kazao je kako je sud utvrdio da su optuženici krivi za udruživanje radi protuustavnog djelovanja i terorizma.

Skupina se, po Ranićevim riječima, uvježbavala za upravljanje zrakoplovima te kontaktirala s istomišljenicima u BiH, Makedoniji, Albaniji, Gruziji i Siriji.

Njezini se pripadnici terete da su iz inozemstva dobavili velike količine oružja, streljiva te eksplozivnih sredstava i planirali ubojstva policajaca u Novom Pazaru. Osim toga, utvrđeno je da su planirali podmetanje eksploziva na nogometnom igralištu u tome gradu.

Sjedište skupine bilo u tom gradu i u Kosovskoj Mitrovici.

Optuženima Aslaniju i Buliću sudilo se u odsutnosti jer su u bijegu.

Branitelji osuđenih najavili su žalbe na presudu.

Posebni sud u Beogradu još je u početku srpnja osudio skupinu vehabija, također zbog udruživanja radi protuustavne djelatnosti.