STEAK ILI LEŠINA?

Veganski aktivisti udarili na poznate riječke mesare

23.01.2017 u 14:00

Bionic
Reading

Braću Danijela i Dejana Čučkovića, vlasnike popularne riječke mesnice koja je u njihovoj obitelji generacijama, neugodno je iznenadila kampanja pojedinih vegana protiv njih. Nakon što su im ostavljali negativne ocjene s lažnim pritužbama na njihovoj stranici na Facebooku, kap koja je prelila čašu bila je objava u kojoj, među ostalim, stoji: 'Koljite djecu svoju i obitelji svoje…'

'U početku je bilo smiješno, no preraslo je u nešto žešće', kazao je za tportal Danijel Čučković.

Cijela je priča počela prije četiri dana kada su dobili 20 negativnih recenzija na facebook-stranici mesnice. Kada su pregledali profile tih osoba, bilo je jesno da su veganski aktivisti.

'Pisali su da su našli dlake i muhe, pa da je javna tajna da se kod nas prodaje pseće meso. Onda sam ja to stopirao i počela je akcija, javili su se naši kupci i počeo je rat na stranicama mesnice', dodaje.


Post koji je prevršio svaku mjeru je onaj u kojem se spominje klanje djece i obitelji. 'Koljite djecu svoju i obitelji svoje… Da vas sve vidim zaklane... Smrt i bolest koljačima!' dio je objave namijenjene braći Čučković.

'Nismo to prijavili, no jedna naša prijateljica sakuplja sve te stvari', kaže Čučković. Kaže da se po veganskim portalima poziva na njihov linč, tvrde da će im doći u mesnicu. Poručuje i neka dođu i vide kako postupaju sa životinjama.


'Mi smo mala obiteljska mesnica, kod nas je iskoristivost 99 posto. Promašili su firmu. Ja se grozim nehumanog tretiranja životinja. Mučenja se događaju u korporacijama. Mi imamo totalno drugačiji koncept', objašnjava.

Kaže da su iznimno tolerantni, da kod njih kupuju i vegetarijanci. 'Rade kontraefekt. Meni je ovo posao, a ljudi jedu meso već 200 tisuća godina. Čovjek je svejed. Ono što ja vidim kao sočan steak oni vide kao lešinu. I to je u redu, mi se ne moramo slagati', kaže Čučković.
'Ovo je naš posao već generacijama. Neka dođu pa neka vide kako mi radimo. No njima je u startu to neprihvatljivo. Mi se nikada nećemo složiti, no da se stavlja obitelj u kontekst klanja, to je nedopustivo', zaključuje.

Veganski aktivist Robert Međugorac za Dnevnik.hr prokomentirao je fotografije koje braća Čučković stavljaju na Facebook. 'Ako netko zakolje svinju i stavlja njezine nogice u usta, stavlja uši, maskira se u nju, pleše s lešem, to pokazuje njihov odnos prema životu i prema svjesnim i osjećajnim životinjama.'