otvoreno o gospodarstvu

Vedriš: Oporavak se neće dogoditi, na njemu se mora raditi

08.09.2020 u 22:46

Bionic
Reading

Kriza izazvana koronavirusom državni je proračun do sada stajala jedanaest milijardi kuna. Kakva nas jesen čeka i što se sve može i treba napraviti za gospodarski oporavak bila je tema emisije Otvoreno

U emisiji na HRT-u su gostovali Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Josip Tica, predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP-a, Luka Burilović, predsjednik HGK, Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik i prof. Mladen Vedriš s Pravog fakulteta u Zagrebu.

'Oporavak nije počeo. Ekonomska aktivnost u RH bit će u većini, ako ne i u svim zemljama EU-a negativna cijele godine. To se može očekivati i u 3. i u 4. kvartalu. Ako gledamo polugodišnje, hrvatsko gospodarstvo je palo između 7 i 8 posto. Očekujem da će ukupan pad ove godine biti manji od projiciranih 9,4 posto. Time će i proračunski dficit biti manji što nam otvara mogućnost za dodatno stimuliranje ekonomske aktivnosti', kazao je na početku emisije ministar Tomislav Ćorić.

Najbitnijim uspjehom smatra spas radnih mjesta i dobru turstičku sezonu.

Burilović: Posebna pažnja za mikro, mala i srednje poduzeća

Luka Burilović je kazao kako je lockdown' bio šok. Taj mjesec i pol dana donijet će nesagledive posljedice a oporavak će, ako bude sve u redu trajati do 2022. godine, smatra. Mjere Vlade su bile pravovremene, i pozdravlja nastavak tih mjera.

Kazao je kako su mala i mikro poduzeća jako važna: "Ona su podnijela najveći teret i u prethodnoj krizi. Na njih i na srednja poduzeća moramo dobro obratiti pažnju jer mislim da će oni iznijeti i ovu krizu", dodao je.

Tica: Pad će biti manji, ali poduzetnicima treba poznati okvir

'Važno je poticati investicije, ali isto tako je bitno i ne stvaranje novih neizvjesnosti. Treba poduzetnicima stvoriti jedan koliko-toliko poznati okvir', kazao je Josip Tica. Izrazio je sumnju da 3. i 4. kvartal mogu biti gori od drugog.

Složio se s ministrom Ćorićem da će, ako se nešto ne dogodi - pad biti manji.

Vedriš: Oporavak se neće dogoditi, na njemu se mora raditi

'Oporavit će se gospodarstvo, ali su sektori različiti. Uslužne djelatnosti trebaju pomoć da bi preživjeli i kad se njihovo tržište pojavi - da budu spremne. Međutim, mnoge se ekonomije unutar sebe pregrupiraju. Nova tehnologija, nove investicije, nova tržišta. Nismo zaspali, svijet je dinamičan i više ništa nije isto', poručio je prof. Mladen Vedriš. Istaknuo je važnost Europskog fonda za oporavak te zapitao "Što mi radimo da taj kapital privučemo?".

'Za poljoprivredu je bitno jačanje unutarnjeg tržišta. Izvozni sektor će morati gledati što može napraviti u svom okruženju. Moramo vidjeti što možemo proizvodno prihvatiti s Dalekog istoka vezano za nove tehnologije. U igri su i veći igrači poput Njemačke, Francuske i Italije i oni će seliti ovdje dio svojih proizvodnih lanaca. Oporavak se neće dogoditi, na njemu se mora sustavno raditi', kazao je Vedriš.

Došen: Regionalizacija velikih industrija

Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik koja je u 'lockdownu' potpuno stala s proizvodnjom kazao je kako je najgori period poslovanja iza njih. 'Sada radimo sa 75-80 posto kapaciteta i prognoze i operativni planovi daju nam nadu za optimizam. Značajni ugovori koje smo sklopili ove i prošlih godina se konzumiraju, nije došlo do nikakvih otkazivanja ni odgađanja', kazao je.

Složio se s Vedrišem - 'sigurno će doći do usporavanja i regionalizacije velikih industrija, naročito automobilske'. Naglasio je kako se AD Plastik brzo prilagodio, u čemu im je puno pomogla brza reakcija Vlade i mjere za očuvanje radnih mjesta.