BOŽO PRKA NA WINDAYSIMA

'Većinu ministarstava treba poslati izvan Zagreba'

26.04.2012 u 15:48

Bionic
Reading

Na panelu s temom '100 dana Vlade' koji je održan u sklopu konferencije WinDays u Rovinju, ključni domaći poduzetnici raspravljali su o uspjesima i neuspjesima nove Vlade, problemima mirovinskog sustava, lokalne samouprave i poticanja poduzetništva

Na panelu, koji je moderirao Aleksandar Stanković, sudjelovali su predsjednik uprave HT-a Ivica Mudrinić, predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić, direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković te predsjednik uprave PBZ-a Božo Prka.

Svi su prisutni imali dosta pozitivnih riječi za prvih nekoliko mjeseci rada nove Vlade, no rasprava se brzo okrenula gorućim problemima u državi koje vladajući još trebaju riješiti.

'Vlada je u relativno kratkom vremenu uspjela uvjeriti javnost i financijske investitore da zadrži situaciju pod kontrolom. Moram priznati da je napravila dobar posao. Smanjen je direktan trošak cijene rada, Vlada je uspjela konsolidirati rejting, ali je li to dovoljno, pitanje je. Mislim da se radikalno mora raščistiti sa samoupravnim socijalizmom u Hrvatskoj jer tvrdim da još nemamo tržišnu ekonomiju', tvrdi Božo Prka.

Ivica Mudrinić je također imao lijepe riječi za rad Vlade, no smatra da nedostaje jedinstvena strategija i vizija. 'Očekujemo da će Vlada biti konkretna oko dvije tri stvari: oko investicija, nužne reforme, bez odgađanja. Treba nam leadership, treba preuzeti odgovornost i krenuti s onim što znamo,' rekao je.

Kao jedan od najvećih problema države Prka vidi mirovinski sustav. '80 posto naših mirovina su socijalni transferi, to nisu mirovine.Tko može reći 80 posto Hrvata da nisu zaradili mirovinu? Suština fiskalnog nereda je u tome da se za mirovinski sustav plaća 35-36 milijardi kuna godišnje, a prikupi se manje od 20. Hrvatska bi imala suficit kad bi riješila problem mirovina,' rekao je Prka.

'Svaki Hrvat bi trebao posvojiti jednog umirovljenika jer bismo onda barem znali kamo idu novci', našalio se Vidaković.

Posebno je zanimljiv stav iznio Prka kad su u pitanju državna Ministarstva te Čačićev nedavno izneseni plan o prebacivanju ministarstava na Savu. 'Ja bih volio vidjeti decentralizaciju, da se sva osim par ključnihministarstava pošalju izvan Zagreba. Apsolutno sam protiv okupljanjasvih ministarstava na Savi. Ministarstvo poljoprivrede treba poslati uOsijek', rekao je.

Ponajviše polemike izazvalo je pitanje lokalne samouprave; Vidaković smatra da je loše lokalno upravljanje naš veliki problem, dok Mršić smatra da svijetlih primjera ima više nego loših, navodeći primjer Koprivnice.

'Ova vlada nema pravo kalkulirati sa sljedećim izborima. Svjestan sam da se to radilo prije, ali više nemamo to pravo. Nismo radili promjene kad smo to mogli, propustili smo priliku. Kupovanje socijalnog mira je ravno izdaji; zato smo tu gdje jesmo', zaključio je Mudrinić.