neslužbene informacije

Većina prijava za seksualno uznemiravanje na Filozofskom - odbačena; jedna završila na Borasovom stolu

26.05.2021 u 20:24

Bionic
Reading

Donesene su odluke o slučajevima seksualnog uznemiravanja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Prijave su stigle u veljači, kada je 60-ak studentica prijavilo svoje profesore, potaknute inicijativom Nisam tražila. I dalje se očekuje potez rektora - koji je jučer prvi put o tome javno progovorio

Otkako je sredinom veljače zasjeo u užarenu fotelju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, v.d. dekana Miljenko Jurković obračunava se sa slučajevima spolnog uznemiravanja s jednim ciljem - stvoriti okruženje u kojem se ne događa ni jedna vrsta diskriminacije i mjesto kojemu takve stvari nikome ne padaju na pamet.

Imenovao je fakultetsko povjerenstvo, četiri profesora stručnjaka za to područje i dva studenta koji su obradili šest pristiglih prijava. Nakon što je povjerenstvo dalo svoje mišljenje, kaže Jurković - to je mišljenje proveo i u svoje odluke.

O detaljima prijava neće i ne smije govoriti.

HRT neslužbeno doznaje, većina je odbačena kao neutemeljena ili nedokaziva. Neke su ipak proslijeđene rektoru Damiru Borasu.

'Dobio sam samo jedan dokument na koji ću dekanu odgovoriti na odgovarajući način, kad mi pravna služba analizira o čemu je riječ. Analiziraju se dokumenti i ja ću ili danas ili sutra, možda preksutra već reagirati na to', poručio je Boras. Za suzbijanje spolnog uznemiravanja na Sveučilištu rektor je prije dva mjeseca osnovao svoje povjerenstvo - no ono se pojedinačnim slučajevima neće baviti. Zadaća im je prepoznati probleme u sustavu i predložiti promjene.