ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Većina muslimana podržava demokraciju

03.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Zbog masovnih prosvjeda i revolucija koje potresaju arapski svijet, ponovno se povlači pitanje islama i njegove uloge u politici u muslimanskim državama. U istraživanju koje je proveo Pew Research Center's Global Attitudes Project u razdoblju od 12. travnja do 7. svibnja 2010. ispitani su stavovi muslimana iz Egipta, Jordana, Libanona, Turske, Indonezije, Pakistana i Nigerije o politici i kakvu bi ulogu islam trebao imati u političkom životu njihove zemlje

59 posto muslimana, odnosno većina muslimana u Egiptu, vjeruje da je demokracija bolja od bilo koje druge vrste vlasti. Jedna petina ili 22 posto, međutim, smatra da bi u nekim slučajevima nedemokratska vlast mogla biti bolje rješenje, a njih 16 posto je reklo da nije važno je li vlast demokratska ili nedemokratska.

Podrška demokraciji bila je mnogo viša među muslimanima u Libanonu, gdje je odabire njih 81 posto, te u Turskoj, gdje 76 posto muslimana smatra da je demokracija najbolji izbor.

Otprilike dvije trećine muslimana preferira demokratsku vlast u Jordanu (69 posto), zatim u Nigeriji (66 posto) i Indoneziji (65 posto).

U ispitanoj muslimanskoj javnosti, samo u Pakistanu njih 42 posto smatra demokraciju nepoželjnom.

Egipćani su bili podijeljeni o tome koliko veliku ulogu igra islam u političkom životu njihove zemlje. Među muslimanima u Egiptu, njih 48 posto smatra da islam igra veliku ulogu u političkom životu njihove nacije, dok je gotovo jednak postotak, odnosno 49 posto reklo da ima samo malu ulogu.

Podjele o percepciji islama i njegovoj ulozi u politici također su prisutne u Libanonu i Pakistanu.

Nasuprot tome, muslimani u Indoneziji, Nigeriji i Turskoj su se većinom složili da islam igra veliku ulogu u njihovoj politici.

Muslimani anketirani u proljeće 2010. vjerovali su da je utjecaj islama u politici bilo prije pozitivan, nego negativan.

U Egiptu je uloga islama u politici smatrana povoljnom, za što se izjasnilo 85 posto muslimana.

Islamski utjecaj na politiku smatra pozitivnim 91 posto muslimana u Indoneziji, 82 posto muslimana u Nigeriji, njih 76 posto u Jordanu i 69 posto u Pakistanu.

U Libanonu i Turskoj gotovo trećina smatra da islam ima negativan utjecaj na politiku, no ipak ih većina vjeruje da islam pozitivno utječe na politiku.

U istraživanju se od ispitanika tražilo da se izjasne o tome postoji li sukob unutar njihovih naroda između onih koji žele modernizirati svoju zemlju i islamskih fundamentalista. 61 posto, odnosno većina muslimana u Egiptu je rekao da nije vidjela sukob. Samo 31 posto egipatskih muslimana smatra da taj sukob postoji.Među sedam muslimanskih naroda koje se ispitivalo, samo je u Jordanu njih 20 posto izjavilo da je takav sukob u njihovoj zemlji prisutan.

Među egipatskim muslimanima koji smatraju da takvog konflikta nema, njih 59 posto je većinom stala na stranu fundamentalista, dok ih je 27 posto stalo uz modernizacijsku struju.

Taj je rezultat u oštrom kontrastu s ostale četiri anketirane muslimanske nacije. Mnogo više muslimana u Libanonu, Turskoj, Pakistanu i Indoneziji nego u Egiptu, je reklo da je u njihovoj zemlji prisutan konflikt između te dvije struje.

Zabrinutost zbog islamskog ekstremizma, kako u svojoj zemlji, tako i širom svijeta, bila je najraširenija u Egiptu. Oko šest od deset Egipćana je jako (20 posto) ili donekle (41 posto) zabrinuto zbog rasta islamskog ekstremizma u svojoj zemlji.

Za usporedbu, najmanje tri četvrtine u Libanonu (80 posto) i Nigeriji (76 posto) brine se zbog islamskog ekstremizma u svojoj zemlji, a manje od pola ispitanih muslimana je izrazilo zabrinutost u Jordanu (44 posto) i Turskoj (43 posto).

Što se tiče islamskog ekstremizma u svijetu, 30 posto Egipćana je vrlo zabrinuto zbog širenja islamskog ekstremizma, dok ih je 40 posto donekle zabrinuto.

Sličan je stav i među ostalim ispitanicima, a samo u Turskoj većina nije izrazila zabrinutost.