DEROGACIJA USTAVA?

Većina klubova za novi zakon o boravištu; Leko skeptičan

19.09.2012 u 22:13

Bionic
Reading

Većina saborskih klubova večeras je u prvom čitanju podržala prijedlog zakona o boravištu, kojemu se usprotivio dio oporbenih klubova, a Josip Leko (SDP) u pojedinačnoj je raspravi izrazio sumnju u ustavnost nekih predloženih rješenja

'Može li se zakonom promijeniti i derogirati Ustav? Može li hrvatski državljanin izgubiti trajno boravište u Hrvatskoj? Kad odgovorite na to pitanje, a po ovom zakonu bi odgovorili pozitivno, pitam vas, gdje ćete ga izbaciti', upitao je Leko zamjenika ministra unutarnjih poslova Evelina Tonkovića.

Kazao je da će o odgovorima Ministarstva ovisiti kako će glasovati o predloženom zakonu.

Leko je time komentirao najznačajniju predloženu novinu, odnosno mogućnost trajnog brisanja iz evidencije trajnog boravišta osobe za koju se utvrdi da ne boravi na mjestu na kojem je prijavljena.

Od takvog brisanja zaštićeni su hrvatski državljani na privremenom radu ili školovanju u inozemstvu, te oni koji su obuhvaćeni programima obnove i stambenog zbrinjavanja, ako im nekretnina još nije obnovljena, vraćena ili nisu na drugi način stambeno zbrinute u Hrvatskoj.

Davorin Mlakar (HDZ) podsjetio je da je odredba kojom se trajno boravište uvjetuje stalnim nastanjenjem proglašena neustavnom i kod ranijih pokušaja donošenja novog zakona o boravištu.

Ocijenio je da bi na Ustavnom sudu mogla pasti i izuzeća od brisanja iz evidencije trajnog boravišta, jer ne poštuje Ustavom zajamčenu jednakost građana.

Slično misli i Boro Grubišić (HDSSB). 'Hoćete da se hrvatski policajci šuljaju oko kuća i ispituju susjede kada je ovaj bio tu, kada je otključao, kada je zaključao i ako utvrde da taj nije tu, onda je jedan zaštićen od brisanja, a drugi neće dobiti pravo na boravište', rekao je Grubišić.

Milorad Pupovac (SDSS) smatra, međutim, da bi izuzeće od brisanja, uz obnovu i stambeno zbrinjavanje, trebalo proširiti i na one građane koji su u programu povratka.

Klubovi vladajuće koalicije od novog zakona očekuju da će suzbiti zlouporabe i malverzacije, naročito kad je riječ o popisima birača, na kojima je više birača nego stanovnika.

'Sjećamo se hita lokalnih izbora u selima Dusina u Vrgorcu i Vinjani u Imotskom', rekla je Vesna Fabijančić-Križanec (SDP), podsjetivši da su u Dusini na jednoj adresi bile prijavljene 404 osobe, a u Vinjanima donjim njih 820.

'Zanimljivo da zastupnici iz SDP-a stalno spominju primjere oko Imotskog, a baš nikada se ne sjete spomenuti područje oko Benkovca i Knina', replicirala joj je Ana Lovrin, upozorivši da je u Benkovcu 6.000 birača više nego stanovnika.

Takvu raspravu Nada Turina Đurić (HNS) ocijenila je politikantskom, ističući kako boravište 'nije pitanje prebrojavanja krvnih zrnaca', a ustvrdila je da u Primorsko-goranskoj županiji, odakle dolazi, 'većina stalno prijavljenih u stvarnosti ne živi na tim prostorima'.

Objasnila je da se prebivalište često zloupotrebljava radi izbjegavanja plaćanja poreza ili beneficija koje imaju, primjerice, stanovnici otoka.

Upozorila je i da jedinice lokalne samouprave odlučuju o socijalnoj politici i izgradnji infrastrukture na temelju takvih, falsificiranih podataka o prebivalištu, pa se događa da općina mora izgraditi ceste za vikend naselja, u kojima su ljudi prijavili prebivalište samo da bi izbjegli plaćanje poreza na vikendicu.

I laburist Dragutin Lesar smatra da je novi zakon nužno donijeti što prije, kako bi se stalo na kraj zlouporabama, zbog kojih je, tvrdi, država na socijalnim pravima prijavljenih u Hrvatskoj i nekoj od susjednih država izgubila milijarde kuna.

Sabor će zasjedanje nastaviti sutra.