ANKETA DRŽAVNE TELEVIZIJE

Većina Iranaca protiv nuklearnog programa

09.07.2012 u 12:42

Bionic
Reading

Iranska država bila je prisiljena povući rezultate provedene ankete budući da je većina bila protiv politike iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, javlja Al Arabiya

Prva anketa, koju je pokrenula iranska državna televizija IRIB, bila je o tome kako Iranci gledaju na mogući zastoj u obogaćivanju urana, koji bi u skladu s tim obustavio cijeli nuklearni projekt u zemlji, u zamjenu za zaustavljanje međunarodnih ekonomskih sankcija nametnutih protiv Teherana.

No ta se anketa pokazala kao spektakularni autogol nakon dva dana glasanja, kada je IRIB prikazala kako čak 63 posto ispitanika želi da se obustavi obogaćivanje urana u zamjenu za postupno ublažavanje sankcija, javlja Al Arabiya.

Televizija je brzo prekinula anketu i zamijenila je onom u kojoj se traži mišljenje o prijedlogu iranskog parlamenta o zatvaranju Hormuškog tjesnaca, koji je strateški vrlo, jer njime prolazi petina svjetskih naftnih zaliha.

No zatim je uslijedilo drugo iznenađenje, jer se 89 posto ispitanika izjasnilo protiv zatvaranja tjesnaca. To je kasnije opet zamijenjeno drugim istraživanjem o popularnom iranskom nogometnom klubu Persepolisu.