NADAJU SE NAPLATI

Većina građana poduprla objavu porezne liste dužnika

04.08.2012 u 19:31

Bionic
Reading

Objava porezne liste dužnika koju je objavila Porezna uprava kod građana je naišla na odobravanje, pokazuje istraživanje Dnevnika Nove TV koje provodi IPSOS PULS

Naime, 75 posto građana podupire, a njih tek 19 posto ne podupire objavu porezne liste dužnika. U nizu, za Vladu crnih i negativnih brojki, za šest posto građana ovo je prvi potez Vlade u zadnjih nekoliko mjeseci koji doživljava tako veliku potporu.

I HDZ-ovci PODUPIRU POREZNU LISTU DUŽNIKA

I HDZ-ovi birači, njih 67 posto, podupire objavu porezne liste dužnika. 83 posto birača vladajuće koalicije podupire ovu objavu.

TKO JE ZA OBJAVU, TKO PROTIV

Za objavu liste su muškarci (80 posto), mladi do 30 godina (83 posto), stanovnici Zagreba i okolice (80 posto) te visokoobrazovani u istom postotku.

Protiv objave su žene, njih 24 posto, građani od 30 do 44 godine (25 posto) te stanovnici sjeverne Hrvatske, 25 posto njih.

GRAĐANI MISLE: NAPLATE ĆE BITI BOLJE

Nakon objave liste, učinak će biti bolja naplata - smatra to 50 posto građana, ali i 40 posto njih misli da se ništa neće dogoditi. Devet posto ih ne zna.

A ŠTO SADA – PODIJELJENI BIRAČI

Zanimljivo, tu 49 posto birača vladajućih misli da će lista dovesti do povećane naplate duga. 51 posto HDZ-ovih birača misli da se neće dogoditi ništa.

MUŠKARCI VJERUJU LISTI DUŽNIKA

Muški birači također smatraju da će lista dovesti do bolje naplate duga, njih 51 posto. U boljoj naplati optimisti su visokoobrazovani, 66 posto, te stanovnici Istre i Primorja, 56 posto njih.

ZAGREPČANI I LIČANI SUMNJIČAVI

Zanimljivo, 45 posto stanovnika metropole i okolice sumnja da će se dogoditi veća naplata duga. Slično misli 49 posto Ličana i Banijaca, ali i 46 posto birača od 30 do 44 godine života.

OBJAVA DUŽNIKA – VEĆA DISCIPLINA U PLAĆANJU

A što nakon objave liste dužnika? Većina građana, njih 62 posto, smatra da će to dovesti do veće discipline u plaćanju poreza, a njih 32 posto misli kako se ništa neće promijeniti. Samo šest posto ne zna.

GRAĐANI ĆE BITI DISCIPLINIRANIJI

Birači vladajuće koalicije, njih 57 posto, te 50 posto HDZ-ovih birača smatra da će u budućnosti lista dovesti do veće discipline u plaćanju poreza.

MUŠKARCI I MLADI VJERUJU DISCIPLINI

Muškarci i tu dominantnije (64 posto) vjeruju u veću disciplinu naplate poreza u budućnosti, a isto misli i 62 posto mlađih birača od 30 godina. Slično misle i stanovnici gradova (64 posto) te Istrijani i Primorci, njih 70 posto.

S druge strane, buduću naplatu sumnjičavi su Slavonci, njih 38 posto, te Ličani (34 posto).

POGODOVALO SE POLITIČKI PODOBNIMA

U nenaplati poreza većina građana misli da se pogodovalo politički podobnima ili osobama bliskima vlasti. To misli 57 posto birača. 28 posto građana misli da se pogodovalo velikim dužnicima. Onda se pogodovalo malim i srednjim dužnicima, smatra četiri posto građana. Njih osam posto ne zna.

HDZ-ovci SMATRAJU: POGODOVALO SE POLITIČKI PODOBNIMA

Zanimljivo, i HDZ-ovi birači, njih 50 posto, misle da se pogodovalo politički podobnima, a to misli i 61 posto birača vladajuće koalicije.