REZULTATI ANKETE

Većina Francuza podržava protjerivanje Roma

27.08.2010 u 07:18

Bionic
Reading

Postupak francuskih vlasti prema Romima koji ilegalno borave u toj zemlji, oko kojega se rasplamsala polemika u Francuskoj i u inozemstvu, podupire većina francuskih građana, po anketi objavljenoj u četvrtak

Tako protjerivanje Roma bez osobnih isprava u Rumunjsku podupire 65 posto Francuza, ističe se u toj anketi instituta Opinionwaya objavljenoj na web-stranici dnevnika Le Figaro. Isto tako, 69 posto ispitanika kaže da podupire uklanjanje nekih romskih naselja, po anketi.

Jačanje sigurnosne politike koje je tijekom ljeta potaknuo francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, a napose jače protjerivanje Roma koji nemaju dozvole boravka u Rumunjsku, dali su povoda žestokim kritikama lijeve oporbe, ali i nekih skupina iz desnice te u inozemstvu.

No usprkos tome, Francuska nastavlja s protjerivanjima. Nakon dviju serija letova prošlog tjedna, dva posebno unajmljena zrakoplova sa 284 Roma iz Rumunjske i Bugarske sletjela su u četvrtak u bukureštansku zračnu luku. Opinionway je proveo anketu putem interneta od 24. do 26. kolovoza, među uzorkom od 1.034 osobe.