podrška konzervativcima

Većina Britanaca želi Brexit pod svaku cijenu! Johnson im je obećao da će se to dogoditi na ovaj datum, čak i pokušaju li ga spriječiti...

13.08.2019 u 06:16

Bionic
Reading

Većina Britanaca smatra da premijer Boris Johnson mora izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije 'pod svaku cijenu', čak i ako bi to zahtijevalo suspenziju parlamenta, pokazalo je u ponedjeljak jedno ispitivanje javnog mnijenja

Johnson je obećao izvesti Britaniju iz EU-a najkasnije 31. listopada, bez obzira na to hoće li ili ne uspjeti do tada osigurati dogovor s Bruxellesom, i unatoč tome što se mnogi članovi parlamenta protive Brexitu bez dogovora.

Ispitivanje javnog mnijenja ComRes, provedeno za list Daily Telegraph, pokazalo je da se 54 posto ispitanih slaže s tvrdnjom: 'Boris (Johnson) mora provesti Brexit pod svaku cijenu, uključujući, ako je nužno, suspenziju parlamenta, kako bi spriječio članove parlamenta da ga u tome zaustave'.

  • +18
Boris Johnson Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Johnson nastoji postići dogovor s EU-om, ali nije isključio mogućnost suspendiranja parlamenta kako bi spriječio pokušaje njegovih članova da blokiraju Brexit bez dogovora.

Isto ispitivanje pokazalo je da je podrška Konzervativnoj stranci porasla 6 postotnih bodova, na 31 posto, u usporedbi s 27 posto ispitanih koji su izjavili da bi podržali oporbenu Laburističku stranku.

To je uglavnom u skladu s ostalim ispitivanjima, koja pokazuju rast podrške konzervativcima nakon što je Boris Johnson preuzeo premijersku palicu od Therese May, koja je prošli mjesec podnijela službenu ostavku jer nije uspjela provesti brexit prema planu.