Matica umirovljenika Hrvatske

Veći naglasak na povlačenje sredstava iz EU fondova

16.05.2019 u 12:09

Bionic
Reading

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) poručila je s godišnje Skupštine, održane u četvrtak, da će ubuduće naglasak staviti na povlačenje sredstava iz Europskih fondova za projekte usmjerene socijalnom uključivanju i povećanju kvalitete života umirovljenika

'Osnovno nam je osnažiti Maticu povlačenjem sredstava iz EU fondova', naglasila je predsjednica MUH-a Višnja Fortuna predstavljajući program aktivnosti MUH-a za iduće jednogodišnje razdoblje.

Fortuna je podsjetila da se MUH lani prijavio na četiri EU projekta, te naglasila kako će i ubuduće pratiti sve natječaje koji se odnose na osobe starije životne dobi kako bi osigurali više sredstava na razini županija, gradova i općina za aktivnosti umirovljenika. Pozvala je predstavnike umirovljeničkih udruga da prijavljuju projekte.

Predstavnike umirovljenika pozdravio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je poručio da će Grad Zagreb i dalje imati sluha za socijalno osjetljive skupine građana, podsjetivši pritom na socijalnu pomoć koju grad isplaćuje umirovljenicima, besplatan prijevoz za umirovljenike koji imaju mirovinu manju od 3200 kuna, uskrsnice, božićnice...

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić podsjetila je kako je prije desetak dana objavljen natječaj za program 'Pridruži se - aktivni u mirovini' za unapređenje kvalitete života umirovljenika za koji je osigurano 100 milijun kuna. Sredstva po projektu moći će se povući u iznosu od 2 milijuna kuna, kazala je.

Na Skupštini je 120 predstavnika umirovljenika raspravljalo o najvažnijim problemima umirovljenika i starijih osoba. MUH je najveća udruga u Hrvatskoj, a okuplja preko 200.000 članova, 400 udruga i 500 klubova.