JANDROKOVIĆ UPOZORAVA:

'Večernji nije objavio Ugovor nego stajališta EU-a'

20.09.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković na press konferenciji rekao je da ovo što se posljednjih dana objavljuje u medijima nije Ugovor o pristupanju Hrvatske s Europskom unijom, već je riječ o pregovaračkim stajalištima 27 zemalja članica Unije

Jandroković je rekao i da će Vlada objaviti Ugovor o pristupanju za nekoliko dana kada se oko 300 stranica teksta ugovora, koji je u Zagreb u subotu donio u ime Europske unije poljski premijer Donald Tusk, s engleskog jezika prevede na hrvatski.

'Riječ je o učestalim pokušajima da se u javnosti stvori dojam tajnosti i lošeg pregovaranja koje će imati utjecaja na loš standard građana', rekao je ministar.

Ipak Vlada neće objaviti već danas tekst ugovora ne engleskom. Jandroković je rekao da su razmišljali o toj varijanti, ali su zbog mogućih pogrešnih interpretacija odlučili to ne učiniti.

'Finalni dokument je Ugovor o pristupanju i iz njega će se sve vidjeti', rekao je Jandroković i dodao da im je u interesu vidjeti što je ispregovarano jer su ponosni na to.

Jandroković je komentirao neke napise koji su se pojavili u Večernjaku rekavši da se o Domovinskom ratu nije pregovaralo. 'Domovinski rat je dio naše povijesne stečevine, a završni pregovori su bili 1995. u akcijama Bljesak i Oluja', poručio je ministar vanjskih poslova dodavši da se braniteljima neće smanjiti mirovine ulaskom u EU.

Što se tiče nulte stope PDV-a, nastavio je, ona ne postoji u europskoj pravnoj stečevini koju smo mi prihvatili, ali jedan element ne znači da će se zbog toga živjeti gore i da će mlijeko i kruh automatski poskupjeti. 'O ulasku u EU odlučivat će građani na referendumu, a od objavljivanja Ugovora o pristupanju proći će četiri mjeseca pa će svi koji se žele informirati imati dovoljno vremena da pročitaju što je ispregovarano', naglasio je ministar vanjskih poslova i europskih integracija.