PETI DAN ŠTRAJKA

Večernjakovci idu na sastanak s austrijskim veleposlanikom

28.03.2011 u 14:17

Bionic
Reading

U borbi za novi kolektivni ugovor novinari Večernjeg lista i peti su dan u štrajku. Upozorili su da vlasnik Večernjeg lista, Styria, ima dvostruke standarde prema novinarima u Austriji i Hrvatskoj. O ponašanju Styrije u Hrvatskoj novinari će razgovarati na sutrašnjem sastanku s austrijskim veleposlanikom u Zagrebu, doznaje se nakon konferencije za novinare koju su Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske održali ispred ulaza u Večernji list na zagrebačkoj Slavonskoj aveniji, jer im je uprava onemogućila ulazak u zgradu

HND i Sindikat novinara Hrvatske pozvali su upravu Večernjeg lista da obnovi pregovore s novinarima u štrajku.

'Styria u Hrvatskoj ima 19 poduzeća i samo jedno od njih, Večernji list, ima kolektivni ugovor koji se trenutno ne primjenjuje. Istodobno, u samo dvije Styrijine hrvatske tvrtke postoji sindikat koji uprava nastoji zatrti. U Austriji se takvo što ne bi moglo dogoditi, kao ni činjenica da se odnosi između poslodavca i novinara uređuju pravilnicima umjesto kolektivnim ugovorima', kazala je Gabrijela Galić, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske.

Napomenula je da Styria u Hrvatskoj želi srušiti uvjete rada, a takav model precrtati u matičnu državu. 'Sindikat novinara Hrvatske u stalnom je kontaktu s Radničkim vijećem Styrije u Austriji, austrijskim sindikatom novinara te Međunarodnim i europskim novinarskim udruženjem, koji budno prate zbivanja u Večernjem listu', kazala je Gabrijela Galić.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka pozvao je upravu da obnovi pregovore o kolektivnom ugovoru, podsjećajući da upravo traju pregovori o granskom kolektivnom ugovoru u medijskim kućama.

Anton Filić, šef sindikata u Večernjem listu, kazao je da ih uprava neće slomiti i da će ustrajati u svojim nastojanjima sve dok ne dobiju novi kolektivni ugovor. Najavio je i mogućnost odlaska u Graz, u sjedište Styrije, da bi s austrijskim novinarima obavijestili javnost o ponašanju uprave njihove sestrinske tvrtke u Hrvatskoj. Na istu temu će porazgovarati i s austrijskim veleposlanikom u Zagrebu.

Prema Filićevim riječima, uprava Večernjaka zaprijetila je štrajkašima tužbom zbog poziva na bojkot te tiskovine te zbog navodnog pritiska na ostale zaposlenike koji ne sudjeluju u štrajku. 'Tko može zabraniti kolegama da se druže i razgovaraju?!', pitaju se sindikalisti.

Filić je prozvao inspekciju rada koja još nije došla u Večernji list, iako su je štrajkaši pozvali prije točno pet dana. Zanima ih, naime, tko proizvodi Večernji list dok značajan broj njegovih zaposlenika štrajka i podsjećaju inspektore da bi tu moglo biti posla za njih. Naime, ako sada tekstove za Večernjak pišu novinari izvan te tvrtke, riječ je o kršenju Zakona o radu. Dok, s druge strane, ako to rade ljudi iz Večernjeg lista, onda je riječ o radu na crno.

U sporu uprave Večernjaka i njegove sindikalne podružnice kao kolateralne žrtve zatekli su se novinari Vjesnika, jer ta dva dnevnika dijele zgradu. Prvog dana štrajka uprava je, da bi spriječila ulazak štrajkaša u redakciju, lancima zatvorila većinu ulaznih vrata u zgradu te angažirala zaštitare da kanaliziraju priljev ljudi.

U svojoj želji da pod svaku cijenu zapriječi ulaz u redakciju 'pobunjenim' zaposlenicima, uprava Večernjaka zanemarila je pravila zaštite na radu blokirajući pristupe požarnim stepenicama. Stoga su nadležni za zaštitu na radu iz Vjesnika pozvali inspekciju rada da dođe u zgradu te napravi uviđaj i, eventualno, pozove upravu Večernjaka da oslobodi požarne pristupe.