ipak se kreće

Već idućeg tjedna prvih 800 tisuća doza cjepiva Pfizer/BioNTecha dostupno u Velikoj Britaniji

02.12.2020 u 14:51

Bionic
Reading

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock objavio je da će 800.000 doza Pfizer/BioNTech cjepiva sljedeći tjedan biti dostupno u u Velikoj Britaniji.

Britanski premijer Boris Johnson poručio je u srijedu da bi cijepljenje trebalo biti dobrovoljno i da vlada neće uvesti obvezu cijepljenja. "Snažno potičem ljude da se cijepe ali nije u našoj kulturri i nije naša ambicija propisati obvezno cijepljenje. To nije kako radimo stvari".

Johnson je upozorio Britance da ne očekuju brzo cijepljenje zbog logističkih teškoća koje treba prevladati.

"Mislim da je u ovom trenutku vrlo, vrlo važno da ljudi nemaju prevelike nade u pogledu brzine cijepljenja". rekao je Johnson u parlamentu.

"Očekujemo nekoliko milijuna doza cjepiva Pfizer-BioNTech do kraja godine. Izdavat ćemo ga koliko god brzo možemo."

Tvrtke - američki farmaceutski div i njegov prije relativno nepoznati partner u njemačkom gradu Meinzu - objavili su u srijedu da će britanske regulatorne vlasti za lijekove izdati hitno odobrenje za njihovo cjepivo nakon što se provedu sve faze kliničkog testiranja.

Utvrđeno je da je cjepivo 95 posto djelotvorno protiv covida-19.

Zeleno svjetlo Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) utire put Pfizeru i BioNTechu da počnu dostavljati doze cjepiva "odmah" u zemlju, rekle su tvrtke.

Tvrtke su već potpisale sporazum o isporuci ukupno 40 milijuna doza Britancima u dobi od 16 i više godina u 2020. i 2021. godini.

"Sljedeći tjedan bit će 800.000 doza", rekao je Hancock za BBC. "Zatim ćemo ga raspodjeljivati brzinom kojom je proizvedeno, a proizvodnju, naravno, obavlja Pfizer u Belgiji, tako da će to odrediti brzinu kojom ćemo ga moći raspodjeljivati."

Velika Britanija prva na svijetu odobrila cjepivo protiv koronavirusa Pfizer/BioNTech Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Voditeljica MHRA dr. June Raine istaknula je : "Sigurnost javnosti na prvome je mjestu. MHRA je ovu preporuku dala samo slijedeći najstrožu znanstvenu procjenu svakog podatka kako bi ispunila tražene stroge standarde sigurnosti, djelotvornosti i kvalitete" te dodala da "nije bilo prečica".

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će regulatorno odobrenje omogućiti Britancima da nastave svoje živote te da "ponovno pokrenu gospodarstvo".

"Cjepivo će početi biti dostupno širom Ujedinjenog Kraljevstva od sljedećeg tjedna", tvitao je Johnson. U nastavku dodaje: "Zaštita cjepiva omogućit će nam da nastavimo živote i pokrenemo gospodarstvo".

Otkad je potvrđen prvi slučaj koronavirusa 31. siječnja 2020. u Velikoj Britaniji je od virusa umrlo gotovo 60.000 ljudi.

Regulatorno odobrenje još uvijek se čeka u Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama, nakon što su zahtjevi Pfizera i BioNTecha podneseni tamošnjim nadležnim tijelima ranije ovog tjedna.

U Rusiji, Kini i nedavno u Bahreinu cjepiva su već dostupna, a dio stanovništva je cijepljen.

Međutim, ostaje nejasno koliko su ta cjepiva učinkovita i koje bi nuspojave mogla imati.