Požar KRAJ DUBROVNIKA

Vatrogasni zapovjednik otkrio jezive detalje: Temperatura je bila 260 stupnjeva!

11.01.2019 u 14:51

Bionic
Reading

Zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović izjavio je u petak da je tijekom gašenja požara u kompleksu hidroelektrane (HE) u Platu termokamera pokazala najveći izvor topline od 260 stupnjeva Celzija u dijelu strojarnice iza kontrolnog punkta

Simović je na konferenciji za novinare ispred HE istaknuo da je požar u potpunosti pod kontrolom te da više nema izdimljavanja, ali su vatrogasci preventivno na požarištu.

"Obišli smo s policijom cijeli kompleks i objasnili policiji sve kroz što smo prošli tijekom intervencije. Kroz noć smo se uključili u potragu za nestalom osobom na području Cavtata, a tijekom jutra smo pomagali roniocima na ulazu u tunel, gdje nismo pronašli nestalog. Slijedi nam potraga na još jednom dijelu cavtatskog akvatorija“, rekao je Simović.

U požaru su stradala tri radnika HE. Beživotno tijelo prvog radnika pronađeno je u četvrtak oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, a drugog oko 21,50 sati na obali mora u Cavtatu. Za trećim se još traga.

Po saznanjima vatrogasaca, ogromni dimni val pojavio se velikom brzinom, po čemu Simović zaključuje da je došlo do neke reakcije, ali nije siguran je li riječ o eksploziji.

"Gorio je kabelski vod, a vatra je onda prešla u garderobu. Glavni dijelovi elektrane su ipak ostali u funkciji. Nestali su se spustili na najniži dio, sva im je odjeća dole, i vjerojatno su probali izdržati što više. Bili su svjesni da je upitno hoće li preživjeti skakanjem u vodu, budući da je dotok vode još uvijek bio velik", rekao je.

  • +2
Požar u hidroelektrani Plat Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic / CROPIX

Ovo je jedna od naših najtežih i najzahtjevnijih intervencija. Ni na jednom se katu ništa nije vidjelo. Uspjeli smo doći do svake prostorije, a koristili smo i ventilatore, pojasnio je Simović.

Pronađena dva aparata za disanje

Napomenuo je kako su dva izolacijska aparata za nesmetano disanje u zadimljenim prostorijama pronađena kraj skinute odjeće.

"Uzeli su ih i koristili, a po kolegama saznajem da su pokušali i gasiti požar. Ako ste mirni, s tim možete izdržati do 30 minuta", dodao je Simović.

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević izjavio je kako za trećim nestalim djelatnikom traje neprekidna potraga, punim intenzitetom, a sudjeluje više desetaka policijskih službenika, HGSS, Lučka kapetanija, javne i druge vatrogasne postrojbe te mještani, dok je medicinski tim u pripravnosti.

"Dojavu o pronalasku tijela drugog djelatnika u Cavtatu dobili smo od mještana. Zato se potraga proširila na akvatorij župske i cavtatske uvale, te će se širiti i dalje, ako vremenski uvjeti to budu dozvoljavali", izjavio je Pavličević.

Istaknuo je kako su u petak ujutro sa svim činjenicama o nesreći upoznati predstavnici DORH-a i policije, a očevid pod vodstvom Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, kojim će se utvrditi uzrok i dinamika požara, počeo je oko 10 sati.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić iskazao je sućut obiteljima tragično stradalih djelatnika HEP-a i djelatnicima Hidroelektrane, a zahvalio je kriznom stožeru na iskazanoj brizi i angažmanu u saniranju posljedica uzrokovanih nesrećom.

"Pružamo svu maksimalnu pomoć stručnim službama i kriznom stožeru te aktivno sudjelujemo u sanaciji nastale štete u tragičnom događaju. Ne želim ništa prejudicirati o istrazi. Stručni timovi DORH-a provode istragu. Pričekajmo njihovo stručno mišljenje jer sve drugo bi bila špekulacija", rekao je Barbarić.