SUMNJIVI POSLOVI U ISTRI

Vatrogascima cisterna, šefu Alfa Romeo

03.02.2010 u 08:14

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje radi pod okriljem Hrvatskog sabora, trebalo bi se u četvrtak ponovno sastati i razmotriti, po prijavi Damira Radnića, bivšeg ISDF-ova vijećnika u Skupštini Istarske županije, je li bilo sukoba interesa ili štogod sumnjivo u nabavi trideset vatrogasnih vozila za istarske vatrogasce

Podsjetimo, priča o nabavi vatrogasnih vozila datira još iz 2005. kada je Istarska županija odlučila izaći iz državnog programa nabave vatrogasnih vozila za jedinice lokalne samouprave, uz subvencioniranje 50 postotnog iznosa i provesti vlastiti program nabave po punoj cijeni.

'Napad je politički motiviran'

Unatoč brojnim pokušajima do Ivana Jakovčića nismo uspjeli doći, ali suzato svoju stranu priče iznijeli Dino Kozlevac i Valter Drandić.
'Radnićevnapad na nas politički je motiviran. Izgubio je izbore nitko odnjegovih nije uspio ući ni u vijeće ni u Gradsku skupštinu, ali mislimda je s cijelom pričom otišao predaleko. USKOK je već u dva navratautvrdio da nije bilo nikakvih nepravilnosti. Sve što on navodi naprostoje neistinito. Točno je da vozim Alfu, već drugu, a možda ću ako ćubiti u mogućnosti voziti i treću. Kupio sam je vlastitim novcem', kazaoje Drandić.  Njegovo mišljenje dijeli i Kozlevac koji nam je rekaokako je u tijeku prosljeđivanje dokumentacije prema Povjerenstvu zasukob interesa.
'Kad sve završi moći ću komentirati neistine. Sad mogu samo reći da ja suvlasnik tvrtke Protection nisam od 2002. godine.

Priča o nabavi vatrogasnih vozila umnogome podsjeća na aferu kamioni, gdje je država navodno oštećena za deset milijuna kuna, zbog koje je u tijeku suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću.

Naime, tvrdi Radnić, i ovdje su se umjesto jeftinijih vozila odabrala skuplja, ali država nije oštećena za deset, nego za 39,5 milijuna kuna.

Naime, odbacivanjem subvencioniranog državnog programa nabave vatrogasnih vozila marke Mercedes, u kojem je udio Istarske županije trebao biti 33,4 milijuna kuna, kupljeno je za 73 milijuna kuna trideset vozila marke Iveco.

Kao glavne krivce za rasipanje skoro četrdeset milijuna kuna Radnić je vidio saborskog zastupnika SDP-a Dina Kozlevca Valtera Drandića, predsjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije i bivšeg gradonačelnika Pule te istarskog župana Ivana Jakovčića

Zbog ovog slučaja dvaput je podnosio kaznenu prijavu USKOK-u u Rijeci i u oba slučaja one su odbačene, jer 'nisu pronađeni elementi kaznenog djela'.

'USKOK nije proveo tehnička vještačenja, a trebali su, jer Kozlevac je tvrdio da su se na nabavku IVECO vozila odlučili zato što su bolja za istarsku konfiguraciju terena. Ne znam je li USKOK ne smije, ne želi ili ne zna raditi svoj posao.

Nadam se da su to samo ne gdje spremili u ladicu i da će to sad ponovno izvući van kada saborsko povjerenstvo za sukob interesa utvrdi da su Kozlevac Jakovčić i Drandić u njemu bili kada su donosili štetne odluke', kazao je Radnić.

Prema njegovu mišljenju, Kozlevac je u sukobu interesa zato što je godinama obnašao dužnost predsjednika vatrogasne zajednice IŽ-a, a kasnije i kao glavni vatrogasni zapovjednik Istre i istovremeno bio vlasnik tvrtke Protection d.o.o. iz Umaga, koja se bavi i trgovinom vatrogasnom opremom koju su vatrogasci kupovali od njega, a odigrao je i ključnu ulogu u uvjeravanju istarskih načelnika i gradonačelnika u nabavi vozila.

Politički motiviran napad - Ivan Jakovčić i Dino Kozlevac
Drandić je, kaže Radnić, raskinuo ugovor s MUP-om o nabavi Mercedesovih kamiona za Pulu i odgovoran je za nabavu onih marke Iveco.

Uz to upozorava da je 2006, upravo u vrijeme raskidanja izuzetno povoljnog ugovora s državom i preuzimanja nepovoljnih obaveza za kamione Iveco, Drandić postao vlasnik novog osobnog automobila Alfa Romeo 159 i čiju prodaju u Istri zastupa upravo tvrtka preko koje su najprije kupljeni vatrogasni kamioni Iveco za cijelu Istru, a nešto kasnije i autobusi iste marke za grad Pulu.

Ivan Jakovčićpo njegovu je mišljenju, politički pokrovitelj cijele priče, jer je on naručio izradu 'Istarskog programa nabavke vatrogasnih kamiona IVECO' za koju je glasno lobirao, a bio je svjestan da loše gospodari društvenim novcem.

Nakon prijave, a prema uobičajenoj proceduri, povjerenstvo bi trebalo dobiti očitovanja Kozlevca, Jakovčića i Drandića te Istarske županije, Vlade i gradova koji su nabavljali vozila. Tek po prikupljanju sve dokumentacije, krenut će se u istraživanje slučaja.