vatra zaprijetila i kućama

[FOTO/VIDEO] Lokaliziran požar na Kozjaku, uključile se i zračne snage, jedan vatrogasac ozlijeđen

Bionic
Reading

Taman kad su ugasili požar koji je izbio na parkiralištu za motore na samoj splitskoj Rivi, vatrogasci su pohitali na novu intervenciju - oko 13.30 sati vatra je izbila na padinama Kozjaka, neposredno iznad Kaštel Sućurca

Kako doznaje Dalmacija Danas, požar na Kozjaku u večernjim je satima lokaliziran. Na terenu će vatrogasci ostati dežurati cijelu noć, piše portal.

Obranjeni su planinarski dom Putalj, crkvica sv. Jurja, ali i vojno postrojenje na vrhu Kozjaka. Nijedna kuća nije stradala, dok je jedan vatrogasac lakše ozlijeđen. Opožarena površina je ogromna, no prve službene procjene još nisu stigle. Vatrogascima su pomoć iz zraka pružili i kanaderi.

'U početku je vatra zaprijetila obližnjim objektima, ali su sve kuće obranjene. Požar se nošen jakim vjetrom proširio na drugu stranu Kozjaka te smo i tamo poslali snage. Vatrogasci zajedno s posadama zrakoplova aktivno rade na zaustavljanju požara', rekao je ranije glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Zapovjednik DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca Nenad Bonacin je potvrdio da je jedan vatrogasac lakše ozlijeđen. U oči su mu upali pepeo i čestice gustog dima, objasio je Bonacin za Dalmacija danas, pa je morao na ispiranje jer kratkotrajno nije mogao gledati.

Podsjetimo, vatra je krenula iz Kaštel Sućurca na predjelu Dragočevo, te se požar potpomognut jakim vjetrom u samo sat vremena poširio do samog vrha Kozjaka.

U jednom je trenutku vatra stigla do groblja u Sućurcu i Gomilici, no vatrogasci su plamen uspjeli svladati. Nešto prije 16h, na facebook stranici Vatrogasci - Oni su naši heroji, objavljeno je da je 'požar prebacio na drugu stranu Kozjaka'.

U DVD-u Kaštela oko 15h su rekli kako su na teren stigla dva kanadera te će uskoro stići još dva, a da osim njih u gašenju sudjeluje stotinjak vatrogasaca s više od 20 vozila.

Na terenu su gasitelji iz DVD- a Kaštela, Mladosti i Gomilice, a u pomoć su im stigle i kolege iz Trogira, Okruga, Solina, te Javna vatrogasna postrojba grada Splita.

  • +27
Požar kod Kaštela Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Mjesto na kojem je buknuo požar na Kozjaku do sada je već u nekoliko navrata gorio i prethodnih godina. Vatrogasci i kanaderi će ostati do daljnjega na terenu, a još uvijek nije poznato o kolikoj se točno opožarenoj površini radi.