ZAPOVJEDNIK ODBACUJE OPTUŽBE

Čak 117 vatrogasaca tužilo Grad Rijeku zbog prekovremenih sati nakon potresa

26.05.2021 u 10:51

Bionic
Reading

Sindikat vatrogasaca Rijeke (SVR) u ime svojih članova, vatrogasaca-zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Grada Rijeke, tužio je Grad Rijeku zbog neadekvatno obračunatih prekovremenih sati na intervencijama u Zagrebu i Petrinji

Konkretno, dvije tužbe odnose se na intervencije u Zagrebu, a 64 tužbe na intervencije u Petrinji i okolici. Također, predmet pravnog postupka su i tužbe za redovne prekovremene sate koje je, kako ističu u Sindikatu vatrogasaca Rijeke, poslodavac počeo protupropisno obračunavati od travnja prošle godine, piše Novi list.

'Ovim pravnim postupkom do danas je obuhvaćeno ukupno 117 tužbi, odnosno toliko je djelatnika JVP-a Grada Rijeke podnijelo tužbe... Dio njih zbog neadekvatnog plaćanja prekovremenih sati za vrijeme intervencija u Zagrebu i Petrinji te okolici, a dio zbog toga što je Grad Rijeka od travnja prošle godine bez upozorenja i valjanog razloga počeo obračunavati prekovremene sate na način koji nije temeljen na dosadašnjoj praksi, čime krši zakon o radu i važeći Kolektivni ugovor. Isti način obračuna, koji je protivan važećim propisima RH, u tom se razdoblju počeo koristiti i za obračune plaća za vrijeme korištenja godišnjih odmora. Nismo radili izračune, jer se plaće od djelatnika do djelatnika razlikuju i ovise o više faktora, ali znamo da su vatrogasci koji su bili na intervencijama u Petrinji za neadekvatno obračunate prekovremene sate zakinuti svaki za 500 do tisuću kuna', kaže Goran Hibler, predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke.

Hibler kaže da su prethodni službeni zahtjevi za razgovor poslani više puta prema poslodavcu, odnosno Gradu Rijeci, te članovima vatrogasnog vijeća koje upravlja radom JVP-a Grada Rijeke, ali i Odjelu gradske uprave za samoupravu i upravu Grada Rijeke. No to nije polučilo adekvatni rezultat, te je vatrogascima jedino preostalo tužiti Grad.

Zapovjednik JVP-a Grada Rijeke Hinko Mance ističe kako su riječki vatrogasci profesionalno i požrtvovano pomagali i u Zagrebu i na području Sisačko-moslavačke županije, a tako rade i u svim ostalim situacijama. No, Mance smatra da su intervencija i sva plaćanja obavljena po zakonu te da za tužbu nije bilo razloga.

'Treba imati na umu, kako je s obzirom na nastanak izvanrednog događaja, odnosno katastrofe uzrokovane potresom, temeljem čanka 5. Zakona o vatrogastvu (NN 125/2019.) glavni vatrogasni zapovjednik zapovjedio angažman JVP-a Grada Rijeke, odnosno pružanje pomoći Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji', kaže zapovjednik Mance.

Dodao je je da je sukladno zapovjedi, JVP Grada Rijeke organizirao rad Postrojbe u uvjetima katastrofe sukladno članku 54. Zakona o vatrogastvu.

'Na terenu je vatrogascima organiziran rad u smjenama od 12 sati rada i 12 sati odmora, čime je osigurano izvršenje zadaća Postrojbe i osiguran dnevni odmor vatrogasaca sukladno propisima. Isto tako, svim vatrogascima koji su upućeni na ispomoć – terenski rad, ispostavljeni su i obračunati putni nalozi. Svim vatrogascima na terenu temeljem evidencije rada obračunat je rad i isplaćena plaća u prosjeku dnevno osam sati rada, četiri prekovremena sata, 12 sati pripravnosti, dnevnica u iznosu 200 kuna te osiguran smještaj i tri obroka na teret Postrojbe, što je sukladno svim pravilima i ne vidimo razlog ovog postupka koji pokreće Sindikat', zaključio je Mance.