ŠTEDNJA BRANJENA MECIMA

Vatra, znoj i suze na ulicama Madrida

20.07.2012 u 09:47

Bionic
Reading

U posljednjem okršaju španjolske policije s tisućama građana koje su u četvrtak prosvjedovale širom zemlje protiv mjera štednje, stvari su izmaknule kontroli. Policija je na prosvjednike ispaljivala gumene metke, a u centru Madrida, u blizini zgrade parlamenta, gorjeli su kontejneri za smeće

Uhićeno je najmanje sedam osoba, a šestero je ozlijeđeno, priopćili su predstavnici španjolskih vlasti.Deseci tisuća prosvjednika jučer su održali uglavnom mirne prosvjede diljem Španjolske. Radnici iz javnog sektora natisnuli su se na ulice Madrida, Barcelone i još nekoliko gradova, uzvikujući slogane protiv vladine 'pljačke'.

Na strani prosvjednika našli su se vatrogasci i policajci, kao i radnici iz zdravstvenog i obrazovnog sektora. 'Već smo živjeli u teškim vremenima, ali ovo je prevršilo svaku mjeru', rekao je vatrogasac Francisco Vaquero (58) za Reuters.

Španjolski premijer Mariano Rajoy prošlog tjedna predstavio je novi paket ušteda kroz smanjenje plaća radnika u javnom sektoru i povećanje poreza, težak 65 milijarde eura. Prema njegovim riječima, to je u skladu s dogovorom s čelnicima eurozone kako bi se spasile posrnule španjolske banke. Parlament je ratificirao mjere u četvrtak.

Ranije tog dana, njemački parlament odobrio je paket financijske pomoći od 100 milijardi eura za prezaduženi bankovni sektor Španjolske.

Vladine mjere štednje, kojima se nastoji smanjiti veliki španjolski deficit, potaknule su česte prosvjede, uključujući one koje održavaju rudari protiv 60-postotnog smanjenja državnih poticaja za rudarstvo.