PEDOFILSKI ZLOČINI

Vatikanu žao što je Savile nagrađen papinskim odličjem

28.10.2012 u 18:33

Bionic
Reading

Sveta Stolica smatra ‘veoma teškim’ otkrića o pedofilskim zločinima bivšeg BBC-jeva voditelja Jimmyja Savilea i ‘žao joj je što je bio predložen za nagradu’ Vatikana, rekao je ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice, vlč. Federico Lombardi

Otac Lombardi je, odgovarajući na upite novinara o mogućnosti oduzimanja papinskog odličja Savileu, podsjetio da Sveta Stolica ‘ošto osuđuje strašne zločine spolne zlouporabe maloljetnika’.

Katolička crkva u Engleskoj zatražila je od Vatikana da oduzme odličje Reda svetog Grgura Velikog pokojnom Savileu kojeg se sumnjiči za spolno napastovanje tristotinjak djece tijekom četrdesetak godina.

Sveta Stolica izražava ‘iskreno žaljenje što je netko tko se na ovakav način okaljao, mogao biti predložen za odličje koje dodjeljuje Sveta Stolica i koje mu, u svjetlu najnovijih informacija, sigurno nije trebalo pripasti’, dodao je glasnogovornik Vatikana.

Otac Lombardi je kazao da ‘ne postoji nikakav službeni i stalni popis dobitnika papinskih odličja pa se tako nikoga ne može izbrisati s popisa koji ne postoji’.

Imena dobitnika papinskih odličja nisu navedena u Papinskom godišnjaku i odličje se gasi smrću nagrađene osobe, podsjećaju u Vatikanu.