LOMBARDI ODGOVARA

Vatikan uznemiren zbog Irske

22.07.2011 u 15:46

Bionic
Reading

Oglasio se danas glasnogovornik, odnosno ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, isusovac Federico Lombardi koji u povodu teških kritika irskog premijera Ende Kennyja na račun irske crkve i Vatikana najavio oportuno i skoro očitovanje Svete Stolice, ali i zatražio da strane u sukobu zadrže objektivnost

U odgovoru na stotine novinarskih upita u povodu žestoke debate koju je potaknuo prekjučer, irski premijer Enda Kenny o dokazanom zataškavanju pedofilskih skandala od strane članova hijerarhije i klera Katoličke crkve u Irskoj, ali i samoga Vatikana, otac Lombardi je izjavio, a Vatikanska informativna služba (VIS) prenosi: ‘Potvrđujem da će Sveta Stolica oportuno i skoro odgovoriti irskoj vladi u povodu izvještaja o stanju u dijecezi Cloyne. U svakom slučaju, očekuje se da debata o tako dramatičnim zbivanjima protekne u ozračju potrebne objektivnosti. Na taj će se način doprinijeti onomu što sve nas zanima, a to je zaštita ugrožene dijece i mladeži, kao i obnovu klime povjerenja i suradnje unutar Crkve i društva, kako je to zaželio Papa u svom pismu katolicima Irske.'

Podsjećamo, irski je premijer Enda Kenny u srijedu u parlamentu oštro osudio Katoličku crkvu zbog prikrivanja pedofilije u svećeničkim redovima. Kenny je rekao da nedavno objavljeno izvješće pokazuje da se prikrivalo svećeničke zločine u Corku. Premijer je poručio da povijesna veza između Crkve i države više neće biti ista. 'Zločini nad djecom su prikrivani kako bi se očuvalo reputaciju i moć Katoličke crkve', rekao je premijer izazvavši salvu žestokih reakcija.

Kenny je ujedno naglasio da je izvješće iz Cloynea pokazalo da 'elitizam, disfunkcija, nepovezanost, narcisoidnost dominiraju Vatikanom'.

Kenny je naglasio da su se zločini prikrivali kako bi se zaštitila reputacija i moć Katoličke crkve. Zatim je donji dom irskog parlamenta usvojio deklaraciju kojom je osudio Svetu stolicu 'zbog potkopavanja sustava za zaštitu djece'.

Među njima je i izjava dublinskog nadbiskupa Diarmuida Martina koji je kazao: 'Ljut sam i posramljen zbog onih koji u irskoj Katoličkoj crkvi ili u Vatikanu sprečavaju zaštitu djece.'

Podrška nadbiskupa Martina irskom premijeru dobila je istaknuo mjesto u svjetskim medijima i pokrenula lavinu spekulacija zbog njegove odluke da se izravno suprotstavi vatikanskom lobiju koji štiti pedofile, a neizravno i samome Papi.

Nadbiskup Martin rekao je da u Vatikanu i irskoj crkvenoj hijerarhiji postoje grupe svećenika koje pokušavaju potkopati mjere za zaštitu djece od pedofila. Kazao je da je impresioniran emocijama koje je premijer Kenny unio u govor u parlamentu kojim je osudio ponašanje irske Katoličke crkve.

'Razočaran sam. Što činiti kad postoje grupe u Vatikanu ili u Irskoj koje pokušavaju potkopati sve što je učinjeno ili ne žele shvatiti što je učinjeno', rekao je nadbiskup Dublina te nadodao da je predao više od 70.000 dokumenata Murphyjevom odboru te da je prijavio svaki slučaj zlostavljanja za koji je doznao.

Nedavno objavljeno Izvješće iz Cloynea pokazalo je da katolička biskupija u grofoviji Cork nije prijavila policiji sve pritužbe na svećeničko zlostavljanje djece. Povjerenstvo za istragu o biskupiji Cloyne istraživalo je, naime, da su visoki crkveni dužnosnici reagirali od 1996. do 2009, kada im je prijavljeno da je 19 svećenika zlostavljalo djecu. Izvješće iz Cloynea pokazuje da je biskup John Magee lagao kad je irskoj vladi rekao da sve svećeničke zločine prijavljuje policiji. Katolička crkva i biskup Magee zatim su se ispričali.