900 stalnih stanovnika

Vatikan u doba koronavirusa: Papa Franjo osjeća se kao u kavezu, umirovljeni Benedikt XVI. uskoro slavi 93. rođendan

08.04.2020 u 07:41

Bionic
Reading

Izolacija je papi Franji vjerojatno prava muka. On uživa biti među ljudima, a ljudi sada oko njega nema. Otkako je Italija proglasila karantenu kako bi suzbila širenje koronavirusa i u Vatikanu je slično. Vatikan ima samo 900 stalnih stanovnika, ali su u normalnim okolnostima Trg svetog Petra i Sikstinska kapela magnet milijunima turista

Sada je sve zatvoreno i apsolutno tiho.

Uskrs, najvažniji dio katoličkog kalendara, slavit će se bez vjernika. Spektakularna procesija na Veliki petak u Koloseumu otkazana je, kao i obred pranja nogu u četvrtak.

Papa je 27. ožujka vodio posebnu molitvu za završetak pandemije i izrekao blagoslov Gradu i svijetu na praznom Trgu svetog Petra, u mraku i na pljusku. Čak će i nevjernici tu fotografiju zapamtiti kao simbol vremena.

Ali čini se da Franjo baš i ne poštuje talijanska pravila socijalnog distanciranja. I dalje prima goste i s njima se rukuje.

"Ni papa ni njegovi bliski suradnici ne nose maske", rekao je Mario Galgano, urednik Vatican Newsa.

Švicarska straža, papini čuvari, međutim, poštuju propisanu udaljenost.

Papa moli za kraj pandemije koronavirusa Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT

Mnogi su zabrinuti da se koronavirus možda širi Vatikanom. Većina njegovih stanovnika su stariji i muškarci - demografska skupina po koju je virus najopasniji. 

"Ne želim dizati uzbunu, ali po mom sudu bilo bi mnogo sigurnije da Franjo s posjetiteljima priča iza staklene pregrade s mikrofonom, kao što je sad u nekim bankama", kazao je novinar i pisac Marco Politi.

"Znam da mu je strašno što nema mogućnost izravno i slobodno komunicirati s ljudima. Njegov je pontifikat temeljen na tome i na gestama", dodao je. 

Papa je nedavno izjavio da se osjeća kao u kavezu. U dobi od 83 godine, on je općenito dobra zdravlja, ali mu je kao mladiću odstranjen dio plućnog krila i bilo bi jako opasno da se zarazi koronavirusom.

Krajem ožujka testirao se na novi virus i bio negativan. 

O njegovom se zdravlju mnogo govorilo kad se krajem veljače prehladio i preskočio neke obaveze. Nije mogao izabrati gore vrijeme da zakašlje. 

U Vatikanu je dosad zabilježeno šest zaraženih koronavirusom, uključujući i monsinjora koji živi u istoj zgradi kao i Franjo, u Domu svete Marte. 

Neki promatrači misle da bi se Franjo trebao preseliti u Apostolsku palaču, tradicionalnu papinsku rezidenciju, gdje bi bio sigurniji. 

A u Vatikanu, u manastiru unutar njegovih zidina, živi i umirovljeni papa Benedikt XVI. koji će ondje za deset dana proslaviti 93. rođendan. 

Njegov osobni tajnik Georg Gaenswein kazao je da je Benedikt dobro, ali otkako je izbila pandemija ne prima posjete.