OBRAČUN KOD O.K. OLTARA

Vatikan traži hitan dijalog slovenske i hrvatske Crkve

08.11.2009 u 08:37

Bionic
Reading

Tjedan dana od objavljivanja izjave Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije o hrvatsko-slovenskom razgraničenju, koja je bila protiv premijerkina potpisivanja arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, crkveni vrh, čini se, nije jedinstven oko stajališta iznesenih u izjavi

LJUBLJANA - Kako neslužbeno doznaje Večernji list, jedan od najnezadovoljnijih načinom na koji je izjava sročena i prezentirana javnosti upravo je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Kosor stiže na Kaptol

Na zagrebački Kaptol uskoro bi trebala doći i hrvatska premijerkaJadranka Kosor. Njezin se posjet već duže planira, ali kako birazgovarala o posve konkretnim pitanjima povrata crkvene imovine (očemu je nedavno bilo riječi u susretu državne i crkvene komisije uMinistarstvu kulture u Zagrebu). No, susret će se zacijelo iskoristitii za politička pitanja, posebice hrvatsko-slovenske odnose, ali i zasmanjivanje tenzija koje su nastale između Kaptola i Banskih dvoranakon prošlotjedna objavljivanja izjave Komisije Iustitia et paxHBK.

'Kardinal je jedan od najzauzetijih ljudi, ne samo u Crkvi, nego i šire, kada je u pitanju hrvatski pristup EU. On je tijekom svih ovih godina uložio golemu energiju i lobirao na najutjecajnijim adresama po tom pitanju, pa mu ova izjava nikako ne ide u prilog. Naravno, ne može se javno od nje ograditi jer bi to bilo suprotno uvriježenim odnosima, ali on je sigurno ne bi tako sročio, ako bi uopće bio za to da ona ikada izađe u tome trenutku', rekao je sugovornik Večernjaka iz crkvenog vrha i dodao da je izjavu potpisao zagrebački pomoćni biskup i predsjednik Komisije Vlado Košić, ali je svima jasno da je ključni autor član Komisije Iustitia et pax dr. Neven Šimac

'Biskupi ne govore jezikom koridora, pomorskog prava ili arbitražnih sudova. Čak i kada progovaraju o politici ili gospodarstvu, čine to specifičnim i primjerenim crkvenim jezikom', tvrdi on.

Izjava posve odgovara tzv. crkvenim euroskepticima i onom dijelu episkopata koji je protiv takva srljanja Hrvatske u EU.

'Izjava se prezentira kao Crkveni stav, a to odgovara i meni osobno. Posve je u skladu s mojim stavovima pa ne bih ništa ni dodavao ni oduzimao', rekao je nekoliko dana nakon njezina objavljivanja jedan od biskupa kojega se svrstava u tzv. tvrđe, desnije crkveno krilo.

Međutim, dok dijelu Crkve posve odgovara i ton i tajming objavljivanja izjave, dio crkvenih službenika misli kako je izjava kontraproduktivna i – nepotrebna.

Odnosno, ne samo što nije postigla nikakav rezultat u Hrvatskoj, nego je poremetila i inače odlične odnose sa slovenskom Crkvom jer su na izjavu hrvatske komisije Iustitia et pax žurno reagirali iz njezine slovenske inačice.

O svemu je obaviješten i Vatikan, prema čijoj bi se inicijativi, kako neslužbeno doznajemo, uskoro trebale u Zagrebu susresti hrvatska i slovenska komisija Iustitia et pax kako bi se smanjile tenzije te kako bi obje crkve podržale svoje političare u rješavanju hrvatsko-slovenskoga spora.

Komisija će pak u ponedjeljak na Kaptolu predstaviti svoju novu izjavu 'Protiv negacionizma – nijekanja zločina komunizma'. Ta konferencija za novinare organizirana je u povodu 20. obljetnice pada Berlinskoga zida.