INSPEKCIJA IRSKE CRKVE

Vatikan pokreće ispitivanje tragova pedofilije

12.11.2010 u 19:54

Bionic
Reading

Sveta Stolica je, priopćenjem iz Tiskovnoga ureda, najavila početak apostolske vizitacije (inspekcije) irskih nadbiskupija, sjemeništa i redovničkih zavoda. Vizitacija je logičan slijed Papina pisma irskim katolicima, u kojem je izrazio duboku bol i žaljenje zbog toga što su neki svećenici i redovnici spolno zlostavljali maloljetnike i zbog načina kako se onodobno sučeljavalo s problemom, prenosi Radio Vatikan

Apostolska će vizitacija provjeriti mogu li postojeći odnosi između raznih sastavnica Crkve potaknuti 'put podrobne duhovne obnove'. Cilj je vizitacije provjeriti učinkovitost usvojenih mjera i raznih oblika potpore žrtvama.

Vizitacija se ne odnosi na redovni rad sudskih vlasti niti zamjenjuje 'zakonski autoritet biskupa i redovničkih poglavara'.

Vizitatori – kardinal Cormac Murphy-O'Connor za Armagh, kardinal Sean P. O'Molley za Dublin, mons. Thomas Collins za Cashel, nadbiskup Terrence Prendergast za Tuam – susrest će se sa svima koji su 'duboko ranjeni zlostavljanjima', kao i s njihovim obiteljima.

Cilj je ove istrage također utvrditi primjenu glavnih uputa dokumenta koji je 2009. godine usvojilo Nacionalno vijeće za zaštitu djece u Katoličkoj crkvi. Vizitatori će se moći susresti s biskupima Crkvene pokrajine, a osim s ordinarijem, moraju razgovarati i s glavnim vikarom, biskupskim vikarima, crkvenim sucima, kancelarom, članovima svećeničkog vijeća, članovima zbora savjetnika i pastoralnih vijeća te naročito s odgovornima, na biskupskoj i župnoj razini, za Ured prevencije zlostavljanja i za zaštitu maloljetnika.

Apostolski će vizitator za irska sjemeništa, njujorški nadbiskup Timothy Dolan pohoditi pet sjemeništa te 'istražiti sve vidike svećeničke formacije'. Osim pojedinačnih razgovora sa sjemeništarcima i drugim osoba uključenim u život sjemeništa, svaki će se mladi svećenik moći susresti s apostolskim vizitatorom, čija zadaća ne predviđa susret sa žrtvama zlostavljanja. Potpisanom izjavom svaki će odgojitelj i sjemeništarac moći izraziti svoje mišljenje o sjemeništu.

Apostolski vizitatori za redovničke zavode i društva apostolskog života s kućama u Irskoj – sestra Sharon Holland, otac Robert Maloney, sestra Máirin Mc Donagh, te otac Gero McLoughlin – vrednovat će odgovore na upitnik o eventualnoj umiješanosti u slučajeve zlostavljanja i o pruženoj potpori žrtvama.

Nakon podrobnog proučavanja vizitatorskih izvješća, Zbor će odlučiti o mjerama za obnovu posvećena života u Irskoj.

Zborovi za biskupe, posvećeni život i društva apostolskog života, u dogovoru s Državnim tajništvom Svete Stolice, procjenjuju da se prvo razdoblje apostolske vizitacije ima završiti, po mogućnosti, do Uskrsa 2011. godine. Tada će vizitatori morati izvijestiti o ishodima svojih istraga, kako bi se moglo raspravljati o planu za budućnost.
Vatikan će po završenoj vizitaciji objaviti sintezu ishoda.