CRKVENI ARHIVI NA INTERNETU

Vatikan objavljuje Stepinčeve tajne

17.02.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Vatikanski arhivi iz Drugog svjetskog rata uskoro će 'izići' iz knjižnice i biti svima dostupni na internetu. U njima bi mogli biti i izvještaji blaženog Alojzija Stepinca o ustaškom režimu u Hrvatskoj

Dokumente će svi koje zanimaju crkvene tajne Drugog svjetskog rata moći na internetu pregledati besplatno. Iako je arhiva objavljena do 1981, mnogi nisu imali prilike prelistati je u vatikanskoj knjižnici, a objavom na internetu, to će moći učiniti svatko od nas.

Dokumente koji će se moći pregledavati besplatno, vatikanska knjižica već je objavila između 1965. i 1981. na zahtjev pape Pavla VI., pod nazivom 'Spisi i dokumenti Svete Stolice o Drugom svjetskom ratu'.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Damir Grubiša kaže da će objavom dokumenata brojni sporni događaji u prošlosti biti prikazani u pravom svjetlu. 'Više neće biti ambivalentne konotacije za one koji istražuju povijest i za javnost koji se opterećuje poviješću. To je pozitivna gesta za sve zainteresirane i s nekih slučajeva će se napokon skinuti magla.'

'Transparentnim dokumentima možemo do kraja otkriti što se događalo oko blaženog Alojzija Stepinca i neke stvari staviti ad acta, a ne da se o tome raspreda nadugačko i naširoko, a da nitko ne zna faktografiju', rekao je Grubiša.

Poznati teolog Adalbert Rebić kaže da bi Stepinčeve dojave o ustaškoj vlasti protiv koje se borio mogle time izaći na vidjelo. 'Nisam imao do sada priliku vidjeti arhivu, ali sada kada je objave sigurno ću je proučiti', rekao je Rebić.

Silvije Tomašević, novinar i stručnjak vatikanist, rekao je da misli da je ovo prva vatikanska arhiva na internetu iako se Vatikan već odavno internetizirao i do sada objavio brojne dokumente.

Tomašević kaže pak da je o Stepincu sve već objavljeno onda kada je beatificiran, ali naglašava da se nikada ne zna što se detaljnim češljanjem arhive može pronaći novoga.