'SVAKO DIJETE TREBA ZAŠTITU'

Vatikan: Nismo skrivali pedofile i ometali istragu

16.01.2014 u 17:48

Bionic
Reading

Sveta Stolica u četvrtak je odlučno zanijekala da je ometala sudsku istragu o pedofilskim zločinima svećenika diljem svijeta, u prigodi saslušanja u UN-ovu Odboru za prava djeteta u Ženevi, prenose agencije

Stalni promatrač Vatikana pri UN-u, nadbiskup Silvano Tomasi,rekao je da se takvi zločini ne mogu opravdati, te da svako dijete treba biti zaštićeno, prenosi BBC.

Upitan o praksi premještanja svećenika optuženih za seksualno zlostavljanje djece, te o optužbama da to predstavlja prikrivanje zločina, Tomasi je kazao da svećenici 'nisu dužnosnici Vatikana već državljani svojih zemalja i podliježu zakonodavstvu država u kojima žive'.

Tomasi je također rekao da ne postoji profesija imuna na seksualne zlostavljače, ali je naglasio da su slučajevi svećenika pedofila osobito odbojni. 'Zlostavljača ima među pripadnicima najuglednijih profesija, a nažalost i među pripadnicima svećenstva i drugog crkvenog osoblja', rekao je.

Monsinjor Charles Scicluna, koji je do lani bio glavni tužitelj u Vatikanu, rekao je pred članovima odbora da 'ne postoji politika Svete Stolice da se ohrabruje prikrivanje zločina svećenika pedofila'. 'Samo će nas istina približiti trenutku u kojemu ćemo moći reći da smo postali primjer dobre prakse', rekao je Scicluna.

On je dodao da je Vatikan 2012. godine otvorio 612 novih slučajeva seksualnog zlostavljanja za koje su odgovorni svećenici.

U razgovoru za Radio Vatikan, Tomasi je komentirao glavnu optužbu protiv Svete Stolice koju su uputile udruge bivših žrtava, naime da je 'ometala sudski postupak' protiv odgovornih svećenika.

'Mislim da je neutemeljena (...) Sveta Stolica podupire pravo i obvezu svake zemlje da sudi za zločine nad malodobnicima. Kritika da se želi miješati i ometati nije utemeljena. Naprotiv, želimo transparentnost i neka sud radi svoj posao', rekao je Tomasi, prenosi agencija AFP.

I otac Federico Lombardi, Papin glasnogovornik, također je na Radio Vatikanu pokušao izložiti granice ovlasti Svete Stolice po konvenciji o pravima djeteta koja je stupila na snagu 1990.

Premda je Sveta Stolica potpisnica konvencije, 'Katolička crkva, kao zajednica katoličkih vjernika koji žive u raznim dijelovima svijeta nipošto nije stranka u sporu i njezini su članovi podložni zakonu države u kojoj žive i rade'.

'Slučajevi spolnog zlostavljanja u Irskoj i unutar pokreta Kristovih legionara u pravnoj su nadležnosti zemalja u kojima su se dogodili', dodao je Lombardi.

Kanonsko pravo Katoličke crkve 'razlikuje se od građanskih zakona pojedinih država'. 'Dakle, Sveta Stolica po konvenciji nije obvezna odgovarati na zahtjeve za pružanje informacija u vezi s istragama koje se provode na temelju kanonskog prava'.

Tako je opravdao odbijanje Svete Stolice da odgovori na upitnik koji joj je u srpnju uputio odbor u vezi s oko 4.000 crkvenih istraga koje su biskupije kroz niz godina slale Kongregaciji za nauk vjere.

Udruge u tome vide želju da se prikrije svećenike odgovorne za spolno zlostavljanje, ali Sveta Stolica ističe da tako štiti svjedoke i žrtve.