SLUČAJ 'DAJLA'

Vatikan navodno smjenjuje biskupa Ivana Milovana?

30.08.2011 u 09:02

Bionic
Reading

Nakon što je odbio Dajlu prepustiti talijanskim benediktincima, Vatikan navodno želi smijeniti porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana. Odluka još nije konačna te je sve i dalje na razini pritisaka

Navodno sve ide preko nuncijature u Zagrebu, a biskup Milovan izložen je novim pritiscima zbog svoje odluke da zemljište u Dajli ne prepusti talijanskim benediktincima.

'Takvu odluku mora potpisati Sveti Otac, a da bi on potpisao suspenziju jednog biskupa, onda detaljno mora sa svime biti upoznat. A, vjerujte, papa Benedikt XVI. o svemu što se događalo u slučaju Dajla nema pojma!', kaže sugovornik Večernjeg lista iz Crkve.
'Zasad se radi samo o razgovorima i telefoniranjima, tj. nema ničega napismeno. Nadaju se da će biskup popustiti, ali istodobno znaju da neće i stalno se stvaraju nove vrste pritisaka', kažu crkveni izvori, tvrdeći da je cijeli hrvatski kler na Milovanovoj strani, kao i 'svi biskupi osim jednoga' (kardinala Bozanića).

U crkvi ima krugova koji za slučaj Dajla optužuju slovenskog kardinala Franca Rodea, koji je dok je bio prefekt Kongregacije za redovnike, bio ključna osoba u cijeloj priči. Kardinal Rode povukao se iz Rima i sada živi u raskošnom dvorcu Goričane kod Ljubljane, za kojega se mediji u Sloveniji pitaju kojim je novcem restauriran, jer Crkva u Sloveniji ima velikih financijskih problema. Također, slovenski mediji ne zaboravljaju Rodeovu vožnju sportskim mercedesom CL AMG 55.