TAKO JE GOVORIO JERUSALEM POST

Vatikan je grešan, a Hrvati krivi

25.02.2010 u 07:00

Bionic
Reading

U jeku kontroverzi oko beatifikacije pape Pija XII., kojega se optužuje da nije dovoljno otvoreno osuđivao holokaust, izraelski list Jerusalem Post u središnjoj temi broja od utorka iznosi stajalište da je šutnja Pija XII. minoran grijeh u usporedbi s 'podržavanjem genocidnog režima nacističkog satelita Hrvatske u Drugom svjetskom ratu'

Tekst naslovljen 'Masovna grobnica povijesti: vatikanska kriza identiteta u Drugom svjetskom ratu' potpisuje Julia Gorin, predstavljena kao 'specijalistica za Balkan i član odbora Američkog vijeća za Kosovo'. Inače, riječ je o lobističkoj organizaciji koja se otvoreno protivi neovisnosti Kosova, a prosrpski stavovi dolaze do izražaja i u ovom pamfletu, koji se velikim dijelom oslanja na zapisima povjesničara srpskog podrijetla Carla Koste Savicha te Srđe Trifkovića, poznatog i kao neslužbenog glasnogovornika Vlade Republike Srpske iz 90-ih.

Svoju tezu o tome da je Crkva podržavala ustašku vlast Gorin potkrepljuje tvrdnjama kako se nadbiskup Alojzije Stepinac u Vatikanu zalagao za oslobođenje svećenika uhićenih zbog dijeljenja pamfleta 'Slobodna Hrvatska', čiji autor je navodno bio Ante Pavelić. Kao ilustrativni detalj autorica izdvaja masakr u pravoslavnoj crkvi u Glini, gdje je, kako navodi autorica, ubijeno preko tisuću pokrštenih Srba kojima je šef zagrebačke policije poručio kako su 'spasili duše, no nitko im nije jamčio spasenje tijela'. Četiri dana nakon toga, Stepinac je blagoslovio ustaškog vođu i režim, nazivao ih 'Božjom rukom na djelu', a potom je Pavelića primio i Pije XII.

Gorin potom podastire detalje iz još uvijek neobjavljene knjige Srđe Trifkovića 'Krajiške kronike – kratka povijest Srba u Hrvatskoj', u kojoj se, između ostalog tvrdi da je klerikalac dr. Ivo Guberina bio vodeći ideolog etničkog čišćenja u NDH. Činjenice, poput one da je Pavelić bio u svađi s Guberinom, a da ga je Stepinac čak i suspendirao, autorici nisu relevantne, a vjerojatno ni poznate. Ni njoj, niti njezinim izvorima, pa onda nema smisla ni polemizirati u detalju o datumima, imenima, osobama i njihovom položaju u crkvenoj ili laičkoj hijerarhiji. Umjesto toga, tekst je do neukusa začinjen horor detaljima iz Drugog svjetskog rata, koji pak, bez imalo pijeteta prema stvarnim žrtvama ustaških pokolja, služe kao odskočna daska za ono do čeka je Gorinovoj očito najviše stalo – naime, za tvrdnju da se u Hrvatskoj u osnovi ništa nije promijenilo i da su Hrvati genocidni, jučer kao i danas.

Analiza prvog posjeta nadbiskupa Josipa Bozanića Jasenovcu, uz primjedbu da Bozanićevo stajanje u obranu Stepinca Vatikan nije kritizirao, spomen Mesićevog kritiziranja nadbiskupa Jezerinca zbog citata 'Za dom spremni' (ali i prešućivanje Mesićeve isprike prigodom posjeta Izraelu), audijencija Thompsona kod pape Benedikta XII i, općenito, ponašanje hrvatske javnosti prema 'klerofašističkom rokeru', sve to u službi je cinične poante kako je, eto, 'to zemlja koja se ubrzano kreće prema članstvu u Europskoj uniji'.

Da ne bi bilo nesporazuma, ne može se umanjiti ni zločinački karakter NDH, niti kolebljiv stav klera tijekom njezina postojanja. Točno je i da današnja Hrvatska još uvijek nije raščistila s avetima prošlosti, pa se stoga i svako malo pojavljuju razne inicijative koje propituju desetljećima stare događaje, kao da o njima ovisi hrvatska budućnost.

O svemu tome može se i treba se govoriti, no posve drukčije od ovog članka Jerusalem Posta, i za trenutak u kojem je objavljen (ponovno zakuhavanje hrvatsko-srpskih odnosa) i izvori koje autorica koristi upućuju na to da je riječ o još jednom nevješto zakamufliranom uratku kakvih smo se nažalost naslušali od SANU i 'istoričara' još od Miloševićevog dolaska na vlast. Genocidni Hrvati, podmukli Vatikan – ovaj put je s liste antisrpskih zlotvora izostala Kominterna – sve stare priče, samo ovaj put trendovski, ali ishitreno nalijepljene na spor oko beatifikacije Pija XII. Pa ako prođe, prođe…