BIVŠI KOSOVAC

Vasiljević osumnjičen za zločine u logorima

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.10.2009 13:44
  • Objavljeno 01.10.2009 u 13:34
špijun tajni agent

špijun tajni agent

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Protiv bivšeg zapovjednika vojne kontraobavještajne službe JNA (KOS) Aleksandra Vasiljevića osječko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je sudsku istragu zbog ratnih zločina u srbijanskim logorima u Begejcima, Stajićevu, Srijemskoj Mitrovici i Nišu, gdje je bilo zatočeno najmanje tri tisuće hrvatskih vojnih zarobljenika i civila - žena, maloljetnika i staraca

Hrvatsko odvjetništvo 71-godišnjega general-majora bivše JNA sumnjiči da je od listopada 1991. do svibnja 1992. kao načelnik "Uprave bezbednosti SSNO", poznatije kao KOS, bio nadređen zapovjednicima četiriju logora za ratne zarobljenike u Srbiji u kojima su kršene odredbe međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava.

Vasiljević je, kako se tvrdi, bio odgovoran za primjenu tih međunarodnih konvencija u logorima u kojima su zatočenici živjeli u nehumanim uvjetima, a njemu podređeni vojnici su ih tukli, silovali, tjerali na prisilan rad izvan logora, vodili na lažna strijeljanja te na druge načine fizički i psihički zlostavljali.

Tereti ga se da je znao u kakvim nehumanim uvjetima žive zatočenici i čemu su sve izvrgnuti od njemu podređenih zapovjednika, dozapovjednika, vojnih policajaca i logorskih čuvara, a da ništa nije poduzeo kako bi se poboljšalo stanje te spriječilo fizičko i psihičko zlostavljanje zatočenika, a počinitelji kaznili.

U istražnome zahtjevu, podnesenome Županijskom sudu u Osijeku 17 godina nakon zločina u srbijanskim logorima, navodi se da je od posljedica mučenja u logorima umrlo 13 osoba kojima je utvrđen identitet i zasad još neutvrđen broj zatočenika, a mnogi imaju teška i trajna fizička i psihička oštećenja.

Vasiljević je državljanin Srbije i nije dostupan hrvatskome pravosuđu. Osječko Županijsko državno odvjetništvo ne zna gdje živi, a od suda traži da ga se pritvori zbog opasnosti od bijega, ometanja istrage i posebno teških okolnosti u kojima je djelo počinjeno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi