NEPRIJATELJ KREMLJA

Vasilij Aleksanjin preminuo od AIDS-a

05.10.2011 u 09:06

Bionic
Reading

Aleksanjin je, slično kao i šef Jukosa Mihail Hodorovski, 2006. uhićen zbog pronevjere, pranja novca i utaje poreza

Vasilij Aleksanjin, pravnik i bivši rukovoditelj u ruskoj naftnoj tvrtki Jukos te jedan od trnova u oku vlasti iz Kremlja, preminuo je u svom domu u Moskvi u dobi od 38 godina. Kako prenosi Kommersant, Aleksanjin je bolovao od AIDS-a, tuberkuloze i limfoma, zbog čega je pušten iz zatvora da bi se liječio.

Aleksanjin je uhićen u travnju 2006. godine zbog pronevjere, pranja novca i utaje poreza, a pušten je u prosincu 2008. godine uz jamčevinu od 1,8 milijuna dolara. Zbog sličnih optužbi u zatvoru je 2003. godine završio i nekadašnji šef Jukosa, oligarh Mihail Hodorkovski, kojemu je kazna nedavno produljena do 2017. godine.

Aleksanjin je u Jukosu bio do 2003. godine, odnosno do uhićenja Hodorkovskog, nakon čega je napustio tvrtku. Vratio se 2006. godine kao izvršni potpredsjednik za vrijeme stečajnog postupka, no uhićen je nakon mjesec dana.

Iste godine saznao je da je HIV-pozitivan te mu je nakon pritiska mnogih udruga za ljudska prava dopušteno da ode na liječenje u Izrael, no to mu nije puno pomoglo. Njegovi odvjetnici tvrdili su da su vlasti koristile njegovu bolest da bi ga prisilile da svjedoči protiv Hodorkovskog.