NAJVAŽNIJI LOKALNI IZBORI DO SADA

Vaš glas prvi put ide osobi koju želite

17.05.2009 u 08:01

Bionic
Reading

Većina analitičara slaže se da su ovo najvažniji lokalni izbori od početka 90-ih jer se prvi put čelnici biraju neposredno. Prvi put izravno biramo buduće župane, gradonačelnike i načelnike

Malo više od 4,08 milijuna birača za iduće četiri godine izabrat će 21 župana i 42 zamjenika, 126 gradonačelnika i 194 zamjenika te 429 općinskih načelnika i 435 njihovih zamjenika. Osim toga, izabrat će ukupno 866 članova županijskih skupština i 51 člana Zagrebačke skupštine te 2206 članova gradskih i 5343 člana općinskih vijeća.

Načelnici, gradonačelnici i župani biraju se većinskim izbornim sustavom, pa kandidati moraju dobiti više od 50 posto glasova za pobjedu. Ako nijedan kandidat ne dobije većinu u prvom krugu, za dva tjedna bit će održan drugi krug u koji idu dva kandidata s najviše glasova iz prvog kruga.

Danas, sve do zatvaranja birališta u 19 sati, traje izborna šutnja koja je počela u petak u ponoć.

Do tada je, prema Zakonu o izborima, zabranjeno svako predstavljanje, održavanje predizbornih skupova, izborno sučeljavanje ili predviđanje izbornih rezultata. Onomu tko prekrši takve zakonske odredbe prijeti kazna od 3000 kuna za fizičke osobe do 500 tisuća kuna za pravne osobe.

Dan uoči izbora nevladina udruga GONG održala je konferenciju za novinare na kojoj je pozvala građane da joj prijave sve nepravilnosti. Iako će ove izbore nadgledati 700 GONG-ovih promatrača i 50 mobilnih timova, to neće biti dovoljno da se pokriju sva izborna mjesta.

Izbori na koje građani danas izlaze, prema ocjeni većine analitičara, najvažniji su lokalni izbori od početka devedesetih. Događaju se, naime, na vrhuncu recesije i prvi put građani lokalne čelnike biraju izravno.

'Na današnjim lokalnim izborima Gong će imati 700 stalnih promatrača i 50 mobilnih timova koji će obilaziti veći broj biračkih mjesta koji će izvještavati o mogućim nepravilnostima ' izvijestila je danas na tiskovnoj konferenciji izvršna direktorica Gonga, Sandra Pernar.

Također je rečeno da će na svim biračkim mjestima biti višestranački birački odbori a i stranke će imati svoje promatrače. Gong je pozvao građane da ih obavještavaju o nepravilnostima o zbivanjima na biračkim mjestima. Također podsjećaju birače da će na ovim izborima imati četiri glasačka listića jer se biraju općinska odnosno gradska vijeća, načelnici i gradonačelnici, županijska skupština i župani.

Jutarnji list piše da se institut predizborne šutnje primjenjuje u većini europskih država. Izborna šutnja zakonom je propisana u Italiji i Sloveniji, kao i u državama bivše SFRJ te Mađarskoj, Rumunjskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj... Izuzetak su Finska i Švedska gdje šutnja nije zabranjena zakonom, nego je dio njihove političke kulture. SAD i Velika Britanija su pak među onim državama u kojima nema šutnje. U zemljama Latinske Amerike ne smije se voditi kampanja na dan izbora. U Hondurasu šutnja traje i pet dana.