BEZ DOKAZA

Varšava opet optužuje Rusiju za 'terorizam' u Smolensku

14.03.2016 u 13:27

Bionic
Reading

Poljski ministar obrane Antoni Maicierewicz ponovo je u javnosti iznio svoju tezu da je zrakoplovna nesreća u Smolensku, u kojoj je 2010. poginuo predsjednik Lech Kaczynski, bila čin ruskog 'terorizma', prenose u ponedjeljak poljski mediji

Odmah su reagirali neki predstavnici oporbe, ocijenivši da su ministrove optužbe glede Moskve iznimno teške i ističući da nakon nesreće nije iznesen nijedan dokaz koji bi potkrijepio tu pretpostavku.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je bez ikakvih emocija. 'Takve se izjave mogu nazvati neutemeljenim, neobjektivnim i bez ikakve veze s tom zrakoplovnom nesrećom', rekao je.

'Nakon Smolenska, možemo reći da smo bili prva velika žrtva terorizma u sukobu koji se događa pred našim očima', rekao je Macierewicz u govoru koji je u subotu održao na katoličkom sveučilištu u Torunu, koji je prenijelo više internetskih stranica.

Ustvrdio je da je katastrofa u Smolensku bila reakcija na zahtjev Poljske 2009. da se pokolj više tisuća poljskih časnika u Katynu koji je 1940. počinila Staljinova politička policija, označi kao genocid.

Konzervativni ministar je smjerao na izjavu predsjednika Lecha Kaczynskog iz 2009. Brat blizanac potonjeg, Jaroslaw Kaczynski, obnaša dužnost predsjednika stranke Pravo i pravda koja je trenutačno na vlasti u Varšavi.

'Ni šest mjeseci nakon toga, vidjeli smo da je pokušaj postavljanja tog pitanja potaknuo reakciju kakvu današnji svijet ne može ni zamisliti. Reakciju koja je odvela u smrt čitavu poljsku elitu, ukratko pogibiju poljskog izaslanstva na letu u Katyn, iznad Smolenska', dodao je ministar obrane.

'Terorizam' je 'proizvod socijalističko-sovjetske misli kakav nije postojao u povijesti zapadnog i kršćanskog svijeta', dodao je.

'Nema nikakve sumnje da je cilj događaja iznad Smolenska bio lišiti Poljsku njezina vodstva koje je naš narod vodilo prema neovisnosti', ustvrdio je Macierewicz.

Zastupnik Građanske platforme (PO, centar, oporba), bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Rafal Trzaskowski, rekao je da je 'zabrinut' zbog takvih izjava.

'Ako ministar obrane na neki način optužuje neku državu za terorizam, možemo samo biti zabrinuti', rekao je za privatnu mrežu TVN objasnivši da teroristički zločini obično ne ostaju bez odgovora.

U Moskvi je glasnogovornik ruskog istražnog povjerenstva za tu nesreću Vladimir Markin, oštrijim tonom od Peskovljeva, napisao na Twitteru da se 'u natjecanju za najsmješniju i najgluplju izjavu iznenada pojavio novi sudionik', smjerajući na poljskog ministra.