povjerenik za proširenje

Varhelyi: Bez vladavine prava BiH ne može u EU

09.10.2020 u 14:28

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi pozvao je u petak vlasti Bosne i Hercegovine da napokon počnu provoditi reforme koje će jamčiti vladavinu prava i nužan su preduvjet ne samo za moguće članstvo u EU nego i za dodjelu novca iz paketa za zapadni Balkan

"Mora postojati vladavina prava i odlučna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala", kazao je Varhelyi na konferenciji za novinstvo u Sarajevu nakon sastanka s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Varhelyi je prvi put došao u BiH u ulozi europskog povjerenika kako bi obrazložio gospodarski i investicijski plan Europske komisije financijske potpore za zapadni Balkan predstavljen ranije ovaj tjedan u Bruxellesu.

Taj investicijski plan predviđa devet milijardi eura bespovratne pomoći državama zapadnog Balkana te još 20 milijardi eura povoljnih zajmova, ponajprije za različite infrastrukturne projekte koji bi povezali zemlje regije.

"Taj bi plan mogao donijeti konkretne i opipljive rezultate za sve ljude u regiji u idućih četiri do pet godina", kazao je Varhelyi.

Na taj način pružena je velika prilika svih potencijalnim članicama Unije sa zapadnog Balkana, istaknuo je.

Sadašnji saziv Europske komisije od prvog dana svog mandata ističe da je zapadni Balkan prioritet za Uniju te da ova regija "srednjeročno i dugoročno" treba biti potpuno integrirana u EU, dodao je Varhelyi.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Tegeltija kazao je da je investicijski plan Europske komisije podudaran s interesima njegove zemlje koja također želi jače regionalno povezivanje uključujući i projekt "mini Schengena" te želi biti pouzdan partner Bruxellesa u takvim projektima.

Iako posljednji izvještaj Europske komisije o napretku BiH ozbiljno upozorava na sporu ili nikakvu provedbu reformi u toj zemlji, Tegeltija je uvjeren da se sve to može promijeniti te da njegova zemlja do ljeta 2021. godine može dobiti status kandidata za članstvo u Uniji.

Zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa BiH je podnijela još 2016. godine no Europska komisija od tada je neprestano davala loše ocjene o mjerama koje vlasti u BiH poduzimaju da bi takav status i dobile.

"Vladavina prava naš je najveći problem, a mi razumijemo obveze koje iz toga proistječu", kazao je u petak Tegeltija.